Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Príbuzný obete Boeingu 777 pátra na Ukrajine na vlastnú päsť

Časti podvozku a ďalšie trosky lietadla Boeing 777 letu MH 17 Malajzijských aerolínii na mieste dopadu pri obci Hrabove na východe Ukrajiny 9. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Nemecká rozviedka BND tvrdí, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa v júli zrútilo na východe Ukrajiny, zostrelili proruskí separatisti.

Haag 20 . októbra (TASR) - Príbuzný obete havarovaného lietadla malajzijských aerolínií, ktoré 17. júla pravdepodobne zostrelili na východe Ukrajiny, prišiel na miesto nešťastia, aby tam pátral po svojej nezvestnej sesternici. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Holandská štátna televízia NOS odvysielala zábery Robbyho Oehlersa prehľadávajúceho ohorené trosky malajzijského lietadla, pri ktorého páde zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

Holandským expertom z oblasti súdneho lekárstva sa doposiaľ podarilo identifikovať 278 obetí, avšak po Daisy Oehlersovej (20), ktorá sa so svojím priateľom Bryceom Frederikszom (23) vracala z Bali, keď sa Boeing 777-200 na východe Ukrajiny zrútil, sa zatiaľ nenašla ani stopa.

Nemecké tajné služby zo zostrelenia lietadla obvinili v nedeľu proruských separatistov, ktorí proti lietadlu vypálili riadenú strelu typu Buk ukoristenú ukrajinským vládnym silám, čo však Moskva popiera.

Oehlersovci boli "nahnevaní a rozčarovaní z toho, že to trvá tak dlho. Robby Oehlers sa preto rozhodol navštíviť miesto tragédie sám a zorganizoval to cez kontakt v radoch separatistov," uviedla NOS.

Z územia na východe Ukrajiny okupovaného proruskými separatistami sa pred týždňom vrátili štyria holandskí experti, ale holandská vláda vyjadrila nespokojnosť, že im na miesto nešťastia nebol umožnený neobmedzený prístup.

Začiatkom augusta holandskí forenzní špecialisti svoje pátranie po obetiach nešťastia odvolali, pretože v oblasti prebiehali boje medzi separatistami a jednotkami ukrajinskej armády.

Ostreľovanie bolo počuť z diaľky aj teraz, keď si Oehlers prehliadal kufor akvamarínovej farby ležiaci len niekoľko centimetrov od obhoreného podvozku lietadla.



"Je to smutné, ale za takýchto podmienok sa jednoducho nedá viesť vyšetrovanie," povedal pre NOS Oehlers.

Nemecká rozviedka BND tvrdí, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa v júli zrútilo na východe Ukrajiny, zostrelili proruskí separatisti. Šéf nemeckej BND Gerhard Schindler ešte 8. októbra na rokovaní s členmi parlamentného výboru pre kontrolu tajných služieb uviedol, že proruskí separatisti použili na zásah raketový systém Buk, ktorý ukoristili na jednej z ukrajinských vojenských základní, odkiaľ ju aj vypálili. Raketa explodovala v tesnej blízkosti malajzijského lietadla, napísal v najnovšom vydaní nemecký spravodajský magazín Der Spiegel.

BND došla podľa neho po analýze satelitných snímok k jednoznačnému výsledku: ukrajinské snímky, pripisujúce vinu separatistom, boli sfalšované; ani ruské verzie neboli správne, povedal Schindler. "Boli to proruskí separatisti," dodal.