Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na východe Ukrajiny bojujú aj cudzinci z Poľska, Česka či Srbska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa agentúry DPA dobrovoľníci na strane vzbúrencov pochádzajú zjavne najmä z radov pravicových radikálov a nacionalistov.

Berlín 16. augusta (TASR) - V konflikte medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe krajiny bojujú aj cudzinci - jednotlivci alebo menšie skupiny napríklad z Poľska, Česka, Bulharska, Lotyšska či Srbska. Dobrovoľníci na strane vzbúrencov pochádzajú zjavne najmä z radov pravicových radikálov a nacionalistov, napísala dnes tlačová agentúra DPA.

V Poľsku sa v júni objavili správy o menšej skupine pravicových extrémistov bojujúcich na strane ukrajinských separatistov. Poľské úrady predpokladajú, že ide o izolované prípady. Sympatie väčšiny Poliakov sú totiž na strane Ukrajiny.

Nemecká agentúra v dnes zverejnenom monitoringu pripomína aj českého učiteľa telocviku z Brna, Iva Stejskala, ktorý v polovici júna v ruskej televízii v maskovacej uniforme vyhlasoval, že bojuje v Donecku za separatistov. Česká spravodajská služba BIS nemá informácie o ďalších českých bojovníkoch na Ukrajine. Zákon zakazuje českým občanom slúžiť v armádach mimo NATO pod hrozbou väzenia, uvádza DPA.

V proruskej "slovanskej" jednotke mali bojovať aj dvaja Bulhari, čo však oficiálne nebolo potvrdené.

V Lotyšsku médiá začiatkom tohto týždňa s odvolaním sa na reportáž nemeckých novín Die Zeit informovali o troch miestnych aktivistoch ruskej Národnoboľševickej strany, ktorí vyrazili do vojny na Ukrajinu. Podľa ministerstva vnútra ich lotyšské bezpečnostné zložky identifikovali a zisťujú, či a ako sa zapojili do vojenských operácií na Ukrajine.