Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Armáda pri mestách Ilovajsk a Horlivka zabila 225 separatistov

Dym stúpa po ostreľovaní v meste Novoazovsk na východe Ukrajiny 26. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Rusko stále vysiela svojich vojakov na Ukrajinu, informoval dnes Kyjev. Čoraz viac ruských jednotiek a vojenskej techniky sa podľa neho zhromažďuje v Donbase.

Kyjev 27. augusta (TASR) - Ukrajinské jednotky vládnej protiteroristickej operácie (ATO) zabili v priebehu uplynulého dňa na východe štátu 225 proruských separatistov, zničili tri ich tanky, dva raketové systémy Grad a iné ťažké zbrane.

Informovala o tom dnes štátna ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform.

Operácia sa podľa tohto zdroja uskutočnila pri mestách Ilovajsk a Horlivka v Doneckej oblasti.

"Straty nepriateľa zahŕňajú tri tanky, jedno obrnené bojové vozidlo, dva raketomety BM-21 Grad, štyri mínomety, jeden automobil a jeden raketový systém BM-30 Smerč. Zabitých bolo aj 225 teroristov," uvádza sa v tlačovom vyhlásení ATO, ktoré špecifikuje, že povstalci utrpeli tieto straty pri delostreleckej paľbe.

Separatisti v noci nadnes dvakrát ostreľovali letisko v meste Doneck a zaútočili aj na pozície ATO pri obciach Novosvitlivka, Verhunskyj Rozjizd a Makarove v Luhanskej oblasti.


Rusko vysiela na Ukrajinu čoraz viac vojakov, tvrdí Kyjev
Proruskí rebeli jazdia na tanku v meste Krasnodon, na východe Ukrajine
Foto: TASR/AP

Rusko stále vysiela svojich vojakov na Ukrajinu, informoval dnes Kyjev. Čoraz viac ruských jednotiek a vojenskej techniky sa podľa neho zhromažďuje v Donbase.

"Získali sme údaje o pohybe vojenskej techniky v počte do 100 jednotiek (tanky, obrnené transportéry, raketové systémy Grad, bojové vozidlá pechoty) na ceste Starobeševe-Teľmanove smerom na obec Teľmanove. Na technike bolo označenie: biele kruhy alebo trojuholníky," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského štábu protiteroristickej operácie (ATO), z ktorého citovala agentúra Ukrinform.

Podľa ATO sa na okraji obce Pobeda rozložil štáb práporu taktickej skupiny ruskej armády a do obce Amvrosijivka vstúpilo päť obrnených transportérov a jedno nákladné vozidlo Kamaz.

Zároveň sa konvoj pozostávajúci zo šiestich raketových systémov Grad, ôsmich nákladných áut Kamaz a dvoch nákladiakov Ural pohol z Ruska cez ukrajinskú dedinu Dibrivka smerom na obec Dmytrivka.

Na juhovýchode Doneckej oblasti medzitým proruskí separatisti ostreľovali pozície vládnych jednotiek v meste Novoazovsk, informovala agentúra AP. Podľa nej panujú obavy, že separatisti podnikajú protiofenzívu na územia ovládané vládnymi silami.