Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Boje v Bachmute pokračujú, situácia je kritická

Na snímke zničená bytovka po ostreľovaní počas trinásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine 8. marca 2022 v ukrajinskom meste Charkov, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinské jednotky držia obranu v oblasti mesta zvanej Litak (Lietadlo).

Kyjev 20. mája (TASR) – Ukrajina v sobotu uviedla, že naďalej kontroluje časť mesta Bachmut na východe krajiny. Po tvrdení ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny o jeho dobytí zdôraznila, že boje pokračujú, hoci situácia je kritická. TASR informácie prevzala z agentúry AFP.

"V Bachmute prebiehajú ťažké boje. Situácia je kritická," uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová na platforme Telegram. Ukrajinské jednotky podľa nej "držia obranu" in oblasti mesta zvanej Litak (Lietadlo).

"Naši obrancovia momentálne ovládajú určité priemyselné a infraštruktúrne objekty v oblasti," doplnila.

Zakladateľ Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin predtým vyhlásil, že jeho bojovníci získali v sobotu okolo poludnia úplnú kontrolu nad mestom Bachmut. Oznámil tiež, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli.

Vyjadrenie šéfa vagnerovcov poprela aj ukrajinská armáda. "Nie je to pravda. Naše jednotky bojujú v Bachmute," reagoval hovorca východného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

Tvrdenia oboch strán nebolo možné nezávisle overiť.

Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70.000 ľudí.

Kyjev v uplynulých dňoch viackrát hlásil, že ukrajinskej armáde sa podarilo postúpiť na frontovej línii v okolí Bachmutu.