Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci sa vyhýbajú brannej povinnosti, úrady pátrajú po 8000 mužoch

Ukrajinský prezident Petro Poroshenko Foto: TASR/AP

Miestni armádni komisári tvrdia, že mnoho mužov, ktorí mali byť odvedení, utiekli do zahraničia.

Kyjev 24. februára (TASR) - Ukrajinské úrady v Ivanofrankivskej oblasti na juhozápade krajiny začali pátranie po približne 8000 mužoch, ktorí sa vyhýbajú brannej povinnosti. Tento krok je súčasťou vládnych plánov na ďalšiu mobilizáciu, napísala dnes spravodajská stránka Vesti.ru.

Väčšina tých, ktorí sú na "zozname hľadaných", sa nenachádza v miestach svojho trvalého bydliska, zatiaľ čo starostovia vidieckych sídel odmietli pomáhať pracovníkom vojenských výborov pri doručovaní povolávacích rozkazov, uviedol pre médiá zástupca komisára vojenského výboru v Ivanofrankivskej oblasti.

Miestni armádni komisári tvrdia, že mnoho mužov, ktorí mali byť odvedení, utiekli do zahraničia, zatiaľ čo veľký počet iných sa skrýva na svojich súkromných pozemkoch so zákazom vstupu cudzím osobám. Ukrajinské zákony trestajú vyhýbanie sa brannej povinnosti maximálne piatimi rokmi odňatia slobody.

Ukrajinské ozbrojené sily hodlajú tento rok povolať do 200.000 brancov v rámci štvrtej, piatej a šiestej vlny mobilizácie. Armáda by mala popri tom povolať do riadnej služby zhruba 40.000 mužov.

Prečítajte si: