Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čečenskí dobrovoľníci bojujú na oboch stranách konfliktu na Ukrajine

Proruský separatista z 1. kozáckého pluku na stráži v Pervomajsku vo východnej Ukrajine. Foto: TASR/AP

Zástupca veliteľa pluku Smrť, ktorý sa spravodajcovi Reuters predstavil ako Stinger, po rusky, ale so silným kaukazským prízvukom uviedol, že ide o dobrovoľnícky oddiel.

Doneck 10. decembra (TASR) - Dôkazom zložitosti konfliktu na východe Ukrajiny je aj fakt, že čečenskí ozbrojenci, ktorí sa doňho zapojili, bojujú na oboch jeho stranách - po boku vládnych síl i v radoch proruských separatistov, napísala v obsiahlom fíčri agentúra Reuters.

Jej spravodajca navštívil neďaleko Donecka na východe Ukrajiny, ktorý kontrolujú proruskí separatisti, výcvikový tábor, kde sa na boj pripravujú príslušníci čečenskej jednotky nazvanej "Smrť".

Jej príslušníkmi sú bývalí vojaci ruských bezpečnostných oddielov, ktorí boli účastníkmi jednej, druhej či oboch vojen v prevažne moslimskom Čečensku.

Tamojší islamistickí radikáli viedli v rokoch 1994-96 a 1999-2000 vojny za nezávislosť od Ruska. Konflikty sa skončili ich porážkou a Čečenskú republiku momentálne vedie Ramzan Kadyrov - muž oddaný Kremľu. Situácia v Čečensku je relatívne pokojná, aj keď konflikt tam zrejme tlie, čo sa prejavilo aj minulý týždeň počas prekvapujúceho útoku islamistov na Groznyj.

Priznanie veliteľa pluku Smrť

Zástupca veliteľa pluku Smrť, ktorý sa spravodajcovi Reuters predstavil ako Stinger, po rusky, ale so silným kaukazským prízvukom uviedol, že ide o dobrovoľnícky oddiel. "Spolu je nás v Doneckej oblasti asi 300," dodal. Spresnil, že jeho muži majú za sebou 10 i 20 rokov vojenskej služby, počínajúc rokom 1995.

Okrem vládnych síl majú Stingerovi muži na východe Ukrajiny aj ďalšieho úhlavného nepriateľa - skupinu Čečencov, ktorí bojujú na strane ukrajinskej vládnej armády.

Niektorí z týchto mužov majú pasy západných krajín, kam sa uchýlili po vojnách za nezávislosť. Moskvu považujú za nepriateľa a tvrdia, že to majú spoločné s Kyjevom, keďže Čečensko je podľa nich krajinou okupovanou Ruskom.

Vojaci a dôstojníci ruskej armády

Stinger však tvrdí, že v Čečensku, ktoré bolo zničené počas konfliktu v 90. rokoch, bol obnovený mier až po tom, ako miestni lídri začali byť oddaní Kremľu. Niektorí z príslušníkov pluku Smrť dokonca priznali, že počas vojen za nezávislosť Čečenska spočiatku bojovali proti Rusku, ale neskôr prebehli na druhú stranu a otec súčasného čečenského lídra Achmet Kadyrov im udelil amnestiu.

"Teraz sme (bývalými) vojakmi a dôstojníkmi ruskej armády alebo ruských jednotiek osobitného určenia, väčšinou sme veteránmi vojen (v Čečensku)," uviedol Stinger.

Obnovenie kontroly Moskvy nad Čečenskom je prívržencami ruského prezidenta Vladimira Putina považované za jeho kľúčový výdobytok. Kritici a ľudskoprávni aktivisti však upozorňujú, že prezident Ramzan Kadyrov udržiava v Čečensku veľmi krehký mier aj za cenu porušovania ľudských práv a tyranskej taktiky, píše Reuters.

Relatívny pokoj v republike minulý týždeň narušila skupina ozbrojencov, ktorí zaútočili na mesto Groznyj, pričom v prestrelkách zahynulo najmenej 20 ľudí, z toho desať podozrivých militantov.

Útok na Groznyj sa odohral len niekoľko hodín pred tým, ako ruský prezident Vladimir Putin v Moskve predniesol prejav o stave krajiny. Pozorovatelia preto útok označili za symbolickú výzvu mužovi, ktorý pred 15 rokmi získal prezidentskú funkciu aj vďaka víťazstvu ruskej armády v druhej čečenskej vojne.

Rusko je v konflikte na východe Ukrajiny na strane separatistov, ale dôrazne popiera, že by tam vysielalo svoje jednotky ako posilu. Niektorí z "povstalcov" priznávajú, že sú bývalými príslušníkmi ruskej armády alebo tvrdia, že sú na dovolenke. Moskva vyhlasuje, že ide o dobrovoľníkov.