Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ukrajina chce zakázať cirkev s väzbami na moskovský patriarchát

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill opakovane podporil ruskú inváziu na Ukrajine.

Kyjev 19. októbra (TASR) - Ukrajinský parlament vo štvrtok schválil v prvom čítaní návrh zákona, ktorý v krajine zakazuje ukrajinskú pravoslávnu cirkev (UPC) s väzbami na moskovský patriarchát. Kyjev predtým avizoval, že preruší všetky vzťahy s inštitúciami napojenými na Rusko. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"V prvom čítaní sme schválili návrh zákona číslo 8371, ktorý zakazuje náboženské organizácie spojené s Ruskou federáciou," oznámil poslanec Jaroslav Železňak a dodal, že za návrh hlasovalo 267 poslancov. Návrhy zákona musia poslanci na Ukrajine schváliť v dvoch čítaniach v parlamente (Verchovnej rade), než ich podpíše prezident.

Poslankyňa Inna Sovsunová označila hlasovanie za "mimoriadne dôležité". Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu (KIIS) z júna dve tretiny Ukrajincov podporujú úplný zákaz UPC.

Predstavitelia UPC vyjadrili sklamanie z navrhovaného zákona. Porušuje podľa nich Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý garantuje náboženskú slobodu. Prijatie tohto zákona bude podľa nich znamenať, že ľudské práva a slobody, za ktoré Ukrajina bojuje, stratia význam.

Táto cirkev vlani v máji oficiálne prerušila vzťahy s ruskou pravoslávnou cirkvou. Napriek tomu niektorí ukrajinskí poslanci obvinili jej vedúcich predstaviteľov zo spolupráce s ruskými duchovnými. Minulý rok ukrajinské bezpečnostné služby vykonali raziu na území kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve, ktorý patrí UPC, práve v dôsledku väzieb na moskovský patriarchát.

Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill opakovane podporil ruskú inváziu na Ukrajine. Veriacim odkázal, že moc nad Ruskom dal prezidentovi Vladimirovi Putinovi do rúk sám Boh.