Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Ukrajina ďakuje EÚ za pomoc; je to príspevok k spoločnému víťazstvu

Na archívnej snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Foto: TASR/AP

Ako Michel vo štvrtok oznámil na sociálnej sieti X, všetkých 27 lídrov členských štátov EÚ sa na štvrtkovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodlo na ďalšom balíku finančnej podpory pre Ukrajinu.

Kyjev 1. februára (TASR) - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ privítal dohodu o poskytnutí pomoci Kyjevu vo výške 50 miliárd eur na roky 2024–27, ktorú na svojom mimoriadnom summite v Bruseli vo štvrtok dosiahla Európska únia.

"Každý váš hlas je významným príspevkom k nášmu spoločnému víťazstvu," uviedol Šmyhaľ v statuse zverejnenom na sociálnych sieťach, v ktorom sa poďakoval členským štátom a dodal, že dohoda je prejavom solidarity a jednoty v 27-člennom bloku.

"Členské štáty EÚ vo vojenskej konfrontácii opäť preukázali svoju solidaritu a jednotu s ukrajinským ľudom. Som vďačný Charlesovi Michelovi a vedúcim predstaviteľom členských štátov EÚ za ich neochvejnú podporu," píše sa v statuse.

Ako Michel vo štvrtok oznámil na sociálnej sieti X, všetkých 27 lídrov členských štátov EÚ sa na štvrtkovom mimoriadnom summite v Bruseli dohodlo na ďalšom balíku finančnej podpory pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur v rámci rozpočtu EÚ.

Michel spresnil, že existuje dohoda o poskytovaní finančnej podpory Ukrajine až do roku 2027, čo podľa neho znamená "stabilné, dlhodobé a predvídateľné financovanie pre Ukrajinu".