Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina podpísala politickú časť asociačnej zmluvy s EÚ

Herman Van Rompuy (vpravo) a José Manuel Barroso (vľavo). Foto: TASR/AP Photo

Zmluvu za EÚ podpísal Herman Van Rompuy a José Manuel Barroso a za Ukrajinu premiér Arsenij Jaceňuk.

Brusel 21. marca (TASR) - Predstavitelia Ukrajiny a Európskej únie podpísali dnes v Bruseli politickú časť asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy krátko po podpise uviedol, že to symbolizuje význam našich vzájomných vzťahov a vôľu posunúť ďalej spoluprácu medzi Bruselom a Kyjevom. Za ukrajinskú stranu politickú časť asociačnej dohody podpísal premiér Arsenij Jaceňuk.

Pre Ukrajinu, ktorá sa zmieta v hlbokej ekonomickej kríze, by však bola zaujímavá najmä dohoda o voľnom obchode s EÚ, tento aspekt však Európska komisia s podporou Európskeho parlamentu vyriešila zavedením jednostranného zrušenia dovozných ciel na ukrajinské tovary. Brusel v tomto smere nevyžaduje reciprocitu. Táto skutočnosť by mala vstúpiť do platnosti v priebehu mája a je nastavená do konca novembra tohto roku, ale do finalizácie podpisu dohody o voľnom obchode.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso poznamenal, že teraz, po asociačnej dohode s Kyjevom, bude nasledovať podpis asociačnej dohody a tiež dohody o voľnom obchode aj s Moldavskom a s Gruzínskom. Podľa jeho slov je pravdepodobné, že k tomuto aktu dôjde skôr než v predpokladanom augustovom či septembrovom termíne, čiže už do konca júna.

"Bolo to jednomyseľné rozhodnutie. Osobne som poskytol nejaké informácie o technických aspektoch uzavretia týchto dohôd. Podľa nášho právneho poriadku, musíme tieto dohody preložiť do všetkých jazykov, ale môžeme ich podpísať už aj v niekoľkých jazykoch. Som rád, že nastala zhoda medzi členskými štátmi o skoršom termíne dátumu na podpis dohôd, vrátane ich obchodnej časti, tak s Moldavskom, ako aj s Gruzínskom," povedal Barroso novinárom v noci zo štvrtka na piatok, po skončení prvej časti rokovaní lídrov EÚ.