Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Neďaleko Donecka objavili masový hrob; Rusko žiada vyšetrovanie

Odhalené telá v masovom hrobe pri uhoľnej šachte Kommunar v blízkosti dediny Nižňaja Krynka, 23 septembra 2014 Foto: TASR/AP

Podľa ukrajinských médií sa hrob nachádza v blízkosti dediny Nižňaja Krynka, ktorú predtým ostreľovali proruskí separatisti. Miestni ukázali hrob aj pozorovateľom OBSE.

Kyjev/Moskva 24. septembra (TASR) - Masový hrob, ktorý bol objavený neďaleko východoukrajinského Donecka, označilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí za vojnový zločin.

Ruský rezort diplomacie vyslovil predpoklad, že v hrobe sú telá civilistov, ktorých tam pochovali ukrajinskí vládni vojaci.

Informoval o tom v utorok v Ženeve stály predstaviteľ Ruska pri organizáciách OSN Alexej Borodavkin. V príhovore v rámci zasadnutia Komisie OSN pre ľudské práva tvrdil, že ide o popravených Ukrajincov. Masový hrob sa podľa neho nachádza na území Doneckej oblasti, ktorá bola donedávna pod kontrolou vládnych síl, a "to je dielo ich rúk".

O náleze tiel neďaleko uhoľnej šachty Kommunar informovali proruskí separatisti. Na základe expertízy patológovia uviedli, že obete boli usmrtené strelou do hlavy zblízka. Podľa agentúry ITAR-TASS sú informácie o zatiaľ štyroch telách.

Ruská agentúra spresnila, že ešte pred štyrmi dňami oblasť nálezu masového hrobu kontrolovali oddiely ukrajinskej armády a pluk Ajdar, ktorý patrí do Národnej gardy. Podľa ITAR-TASSu sa našli aj ďalšie masové hroby, ktoré však zatiaľ neboli otvorené.



Predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov dnes uviedol, že Rusko bude na medzinárodných fórach - v Rade Európy, Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Parlamentnom zhromaždení Rady Európy - presadzovať prešetrenie nálezu masového hrobu neďaleko Donecka. Strana Jednotné Rusko chce žiadať vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrenie kauzy masových hrobov civilistov pod Doneckom.

Na snímke topánka je na zemi pred masovým hrobom, ktorý bol objavený neďaleko uhoľnej šachty Kommunar v dedine Nyžňa Krynka pri východoukrajinskom meste Doneck 23. septembra 2014.
Foto: TASR/AP

O prípade dnes informovali aj ukrajinské médiá. Podľa nich sa hrob nachádza v blízkosti dediny Nižňaja Krynka, ktorú predtým ostreľovali proruskí separatisti. Miestni ukázali hrob aj pozorovateľom OBSE.

Podľa ukrajinskej televízie TSN nie je známe, koľko tiel je v hrobe pochovaných. Na hrobe je tabuľka s nápisom "Zomreli za putinovskú lož". Tabuľku tam osadila neznáma osoba, spresnila agentúra UNIAN.