Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Ukrajina dostala dvojmiliardovú pomoc od EÚ

Na archívnej snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Foto: TASR/AP

Tieto ďalšie finančné prostriedky pomôžu pokryť naliehavé rozpočtové výdavky, obzvlášť v humanitárnej a sociálnej oblasti, povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Kyjev 18. októbra (TASR) - Ukrajina dostala v utorok dve miliardy eur finančnej pomoci z Európskej únie. Ide o prvú tranžu z päťmiliardového balíka, ktorý nedávno ohlásila EÚ. Za zásielku sa eurobloku poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj premiér Denys Šmyhaľ, informuje TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

"Tieto ďalšie finančné prostriedky pomôžu pokryť naliehavé rozpočtové výdavky, obzvlášť v humanitárnej a sociálnej oblasti," povedal Šmyhaľ. Zelenskyj sa na Twitteri poďakoval EÚ aj predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej. Zároveň dodal, že Ukrajina sa spolieha na čo najskoršiu implementáciu celého prisľúbeného balíka finančnej pomoci. Túto pomoc pritom označil za zásadnú na dosiahnutie finančnej stability a víťazstva Ukrajiny nad ruskou vojenskou agresiou.

Zelenskyj predtým v utorok oznámil, že ruská armáda zničila od 10. októbra 30 percent ukrajinských elektrární. Prezidentov poradca Mychajlo Podoľak povedal, že Rusko sa "útokmi na mestá a civilistov systematicky snaží zničiť infraštruktúru na Ukrajine".

V utorok bolo podľa ukrajinských úradov bez elektriny vyše 1100 ukrajinských miest a obcí v Dnepropetrovskej, Kirovohradskej, Žytomyrskej, Charkovskej, Doneckej, Záporožskej, Luhanskej, Mykolajivskej a Chersonskej oblasti.