Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Viktor Janukovyč chce podpísať dohodu s EÚ, vyhlásila C. Ashtonová

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč víta šéfku zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovú po príchode na návštevu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Podľa Ashtonovej je jasné, že krátkodobé ekonomické a finančné problémy, ktorým Ukrajina čelí, možno zmierniť podpísaním asociačnej dohody.

Brusel 12. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč "má v úmysle podpísať" obchodnú a asociačnú dohodu s Európskou úniou, ktorú len v novembri odmietol. Po rozhovoroch s ním to dnes uviedla šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová.

Podľa Ashtonovej je jasné, že krátkodobé ekonomické a finančné problémy, ktorým Ukrajina čelí, možno zmierniť podpísaním asociačnej dohody, keďže jej to prinesie potrebné nové investície z krajín EÚ, informovala agentúra AP.

"Janukovyč mi objasnil, že má v úmysle podpísať asociačnú dohodu," povedala Ashtonová v Bruseli po príchode z Kyjeva.

Keď Janukovyč minulý mesiac na poslednú chvíľu odmietol podpísanie dohody s EÚ, signalizoval, že má záujem o bližšie vzťahy tiež s Ruskom. Do ulíc odvtedy vyšli tisíce protestujúcich Ukrajincov žiadajúcich priblíženie k EÚ. Janukovyč zdôrazňoval, že otázka dohody s EÚ môže byť stále vyriešená, ak Kyjevu ponúknu lepšie podmienky.