Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Exminister Wallace inšpiroval ďalších, aby nám pomohli

Na archívnej snímke z 11. februára 2022 britský minister obrany Ben Wallace počas tlačovej konferencie po stretnutí s ruským rezortným kolegom Sergejom Šojgum v Moskve. Foto: TASR - AP

Odchod Wallacea má byť súčasťou rekonštrukcie vlády, ktorá by mala pokračovať v priebehu jesene a súvisí s budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Kyjev 31. augusta (TASR) - Ukrajina vo štvrtok ocenila bývalého britského ministra obrany Bena Wallacea, ktorý ráno oficiálne odstúpil z ministerského postu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Išiel príkladom. Jeho autorita inšpirovala ďalšie krajiny, aby sa pripojili k pomoci Ukrajine," povedal ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Dodal, že britská vojenská pomoc Ukrajine pomohla odraziť prvú vlnu ruskej agresie, začať prezbrojenie ukrajinskej armády zbraňami v štýle NATO a spustiť ofenzívu.

K rezignácii Wallacea sa vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová. "Opustil bojisko bez cti. Je zodpovedný za zamorenie ukrajinskej pôdy radiáciou tým, že kyjevskému režimu dodal strely s ochudobneným uránom," napísala v aplikácii Telegram.

Odchod Wallacea má byť súčasťou rekonštrukcie vlády, ktorá by mala pokračovať v priebehu jesene a súvisí s budúcoročnými parlamentnými voľbami. Wallace svoju demisiu zdôvodnil zrušením svojho volebného obvodu.

Novým britským ministrom obrany sa stal doterajší minister pre energetickú bezpečnosť Grant Shapps. Na sociálnej sieti X krátko po svojom vymenovaní prisľúbil, že bude podporovať Ukrajinu "v boji proti Putinovej barbarskej invázii".