Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Experti prehľadávali miesto pádu lietadla napriek novým bojom

Austrálski experti na mieste pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny 1. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Neutíchajúce boje medzi armádou a separatistami takmer týždeň bránili expertom v prístupe do oblasti, kde sa trosky havarovaného boeingu nachádzajú.

Kyjev 1. augusta (TASR) - Medzinárodní experti našli dnes na mieste zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny telesné pozostatky ďalších obetí. Neďaleké boje medzi vládnymi jednotkami a proruskými vzbúrencami však znova zdôraznili bezpečnostné obavy, informovala agentúra Reuters.

Skupina odborníkov, podľa ukrajinských úradov celkovo 101 ľudí, je najväčšia, aká sa dostala na miesto pádu letu MH17 malajzijských aerolínií, pri ktorom 17. júla zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Cesty k lokalite boli vzhľadom na ťažké boje celé dni príliš nebezpečné, čo hatilo snahy o nájdenie všetkých pozostatkov obetí a vyšetrovanie tragédie.

"Tím na dnešok ukončil svoju prácu. Našiel a odviezol ľudské pozostatky... Privezú ich späť do Holandska na identifikáciu," povedal holandský premiér Mark Rutte. "Bezpečnostná situácia na mieste je nestála a nepredvídateľná," dodal.

Pri najnovších zrážkach separatisti zabili v noci na dnes najmenej desiatich ukrajinských výsadkárov, ktorých prepadli neďaleko mesta Šachtarsk, jednom z najbližších k miestu pádu lietadla, oznámila ukrajinská armáda. Ukrajinské médiá predtým priniesli správy o vyššom počte zabitých.

Vzbúrenci uviedli, že zatlačili vládne sily od Šachtarska, kde boje zúrili niekoľko dní. Predstaviteľ ukrajinskej armády informoval, že ďalších 13 vojakov utrpelo zranenia a jedenásti sú nezvestní.

Ukrajinské úrady tento týždeň uviedli, že na mieste pádu Boeingu 777 stále nenašli asi 80 tiel. K obetiam patrilo 196 Holanďanov a 27 Austrálčanov, ako aj 43 Malajzijčanov.

Rutte povedal, že na východe Ukrajiny je momentálne celkovo 400 medzinárodných expertov, vrátane policajných a forenzných odborníkov, vojenských policajtov a vyšetrovateľov.

Úrady v Luhansku dnes oznámili, že za posledných 24 hodín v meste, ktoré je popri Donecku poslednou veľkou baštou vzbúrencov, zabili piatich civilistov a deviati ďalší utrpeli zranenia.

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 298 ľuďmi na palube sa zrútilo na východe Ukrajiny 17. júla po tom, čo ho pravdepodobne zasiahla riadená strela. Nehodu nikto neprežil. Vláda v Kyjeve obviňuje zo zostrelenia lietadla proruských separatistov, ktorí v oblasti pádu lietadla bojujú proti ukrajinskej armáde. Separatisti naopak tvrdia, že lietadlo zostrelili ukrajinské stíhačky.

Holandsko vyčlenilo 840 policajtov na vyšetrovanie havárie letu MH17

Celkovo 840 holandských policajtov a vyšetrovateľov je zapojených do vyšetrovania havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airways, ktoré bolo pravdepodobne zostrelené nad územím východnej Ukrajiny. Z toho iba 90 policajtov zostalo doma v Holandsku, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Pátranie po príčinách tragického konca letu MH17 je najväčším prípadom súdneho vyšetrovania v histórii Holandska.

Mnoho z policajtov pracujúcich na prípade je v denno-dennom kontakte s rodinami obetí, zatiaľ čo ich ďalší kolegovia sú plne zamestnaní identifikáciou nájdených tiel. Pre holandskú televíznu stanicu NOS to potvrdil šéf holandskej polície Ruud Bik.

"Účasť toľkých policajtov na vyšetrovaní leteckého nešťastia nemá vplyv na ostatnú policajnú prácu. Sme veľká organizácia a môžeme absorbovať túto záťaž,"
povedal Bik. A dodal, že v prípade núdze jeho aparát dokáže vyslať ešte viac policajtov, aby pomohli priamo na mieste havárie na východe Ukrajiny.

Experti, ktorí majú na starosti identifikáciu 298 obetí leteckej havárie, dnes potvrdili, že zatiaľ bola oficiálne identifikovaná iba druhá osoba. Vo štvrtok bol v Donecku, ktorý patrí pod správu proruských povstalcov, expertom z Holandska zverený ďalší materiál DNA a tiež niektoré z vecí patriace obetiam havárie. Holandský tím sa dostal do vlastníctva 25 "vzoriek" doteraz uložených v márnici v Donecku, rovnako ako aj k majetku 27 obetí, uviedli dnes viaceré holandské médiá. Bližšie podrobnosti tím expertov neprezradil.