Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský expremiér Azarov a jeho syn požiadali EÚ o zrušenie sankcií

Mykola Azarov Foto: TASR/AP

S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informoval EU Observer, na ktorý sa odvolala aj ukrajinská agentúra Ukrinform.

Kyjev 4. apríla (TASR) - Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov sa spoločne so svojím synom Alexejom za pomoci advokátov snažia dosiahnuť zrušenie sankcií, ktoré na nich uvalila EÚ.
S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informoval EU Observer, na ktorý sa odvolala aj ukrajinská agentúra Ukrinform.

EU Observer napísal, že žiadosť Azarovovcov o zrušenie vízových obmedzení a zmrazenia kont mala prerokovať pracovná skupina EÚ pre krajiny východnej Európy, južného Kaukazu a strednej Ázie.

V kauze zrušenia sankcií sa angažuje nemecká právnická firma Alber & Geiger, ktorá zastupuje najmenej dve osoby - ich mená ale odmieta zverejniť. Diplomatické zdroje však medzičasom potvrdili, že firma zaslala v mene Azarovovcov list so žiadosťou k EÚ o zrušenie sankcií 5. marca, teda v deň, keď reštriktívne opatrenia nadobudli platnosť.

Druhý list s rovnakou žiadosťou zaslali právnici z firmy Alber & Geiger do EÚ dňa 25. marca a 28. marca rovnakú žiadosť poslali veľvyslanectvám všetkých 28 členských štátov EÚ. Firma komunikovala aj s najmenej jedným poslancom Európskeho parlamentu - podľa EU Observer má ísť o britského konzervatívca Charlesa Tannocka.

EÚ začiatkom marca zverejnila zoznam osôb, ktorých bankové účty boli zablokované viacerým predstaviteľom bývalého vedenia - okrem Azarovcov je na zozname medzičasom zosadený prezident Viktor Janukovyč a jeho synovia Oleksandr a Viktor, exminister vnútra Vitalij Zacharčenko, niekdajší generálny prokurátor Viktor Pšonka, bývalý šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Olexandr Jakymenko, niekdajší šéf prezidentskej administratívy Andrij Kľujev a ďalší.