Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Polícia vyhlásila po Saakašvilim pátranie

Na archívnej snímke Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

V utorok dopoludnia sa v Saakašviliho byte v Kyjeve uskutočnila policajná prehliadka. Samotný politik ušiel na strechu osemposchodového domu a vyhrážal sa, že z nej skočí.

Kyjev 5. decembra (TASR) - Ukrajinská polícia na základe nariadenia generálnej prokuratúry (GPU) vyhlásila pátranie po gruzínskom exprezidentovi a bývalom gubernátorovi Odeskej oblasti Michailovi Saakašvilim. Podľa agentúry Ukrinform o tom informoval predstaviteľ GPU Andrij Lysenko.

Toto rozhodnutie bolo prijaté v súvislosti s tým, že Saakašvili v utorok ušiel počas prevozu policajným vozidlom k vyšetrovateľovi ukrajinskej tajnej služby (SBU).

Podľa SBU orgány činné v trestnom konaní medzičasom zverejnili, že Saakašvili je podozrivý z pomoci členom zločineckých organizácií a zatajovania ich trestnej činnosti. Ukrajinská generálna prokuratúra totiž Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka.

Agentúra Ukrinform uviedla, by týmto podnikateľom mal byť Serhij Kurčenko.

Generálny prokurátor Jurij Lucenko v utorok pred poslancami parlamentu podľa Ukrinformu uviedol, že Kurčenko sa za pomoci sprostredkovateľa Severiona Dangadzeho podieľal na financovaní podujatí organizovaných Saakašviliho Hnutím nových síl. Kurčenko tejto politickej strane daroval údajne pol milióna dolárov.

Ukrajinskí vládni predstavitelia Kurčenka označujú za človeka blízkeho ľuďom v okolí zosadeného proruského exprezidenta Viktora Janukovyča.

Kurčenko, podobne ako Janukovyč, žije od februára roku 2014 v Rusku. Jeho aktíva na Ukrajine sú zmrazené.

V utorok dopoludnia sa v Saakašviliho byte v Kyjeve uskutočnila policajná prehliadka. Samotný politik ušiel na strechu osemposchodového domu a vyhrážal sa, že z nej skočí. Polícia ho neskôr zadržala, vyviedla z domu, posadila do policajného auta a snažila sa ho odtiaľ odviezť. Saakašviliho prívrženci jej v tom však zabránili - zorganizovali protest, zablokovali auto a prezerali na ňom pneumatiky. Následne Saakašviliho silou vyslobodili z policajného mikrobusu. Dav ľudí na čele so Saakašvilim sa potom presunul ulicami Kyjeva pred budovu parlamentu, kde žiadal prijatie zákona o impeachmente.

Saakašvili opustil Gruzínsko v roku 2013 po tom, čo v úrade prezidenta pracoval takmer desať rokov. Neskôr ho Porošenko vymenoval za gubernátora Odeskej oblasti, kvôli čomu sa Saakašvili vzdal i svojho gruzínskeho občianstva. Avšak v roku 2016 z tejto funkcie odstúpil a sťažoval sa, že jeho snahy o vykorenenie korupcie blokujú ukrajinské úrady.

Porošenko v júni zbavil Saakašviliho ukrajinského pasu, čo gruzínsky exprezident napadol na súde. Porošenko tvrdí, že skutočným zámerom protestných akcií, ktoré organizuje Saakašviliho Hnutie nových síl, je destabilizácia Ukrajiny.