Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Demonštranti sa pokúsili preniknúť do úradu prezidenta v Kyjeve

Policajti bránia budovu prezidentského úradu v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters išlo o najmasovejší protest v Kyjeve od prozápadnej oranžovej revolúcie spred deviatich rokov.

Kyjev 1. decembra (TASR) - Do ulíc ukrajinskej metropoly Kyjev vyšlo dnes viac ako 100.000 stúpencov opozície, aby protestovali proti rozhodnutiu prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať kľúčové dohody s Európskou úniou a požadovali jeho odstúpenie.

Zástupy demonštrantov napriek úradnému zákaz prúdili na Námestie nezávislosti v centre Kyjeva, kde sa im prihovorili poprední opoziční politici požadujúci nové prezidentské a parlamentné voľby.

Podľa agentúry Reuters išlo o najmasovejší protest v Kyjeve od prozápadnej oranžovej revolúcie spred deviatich rokov. Okrem nepodpísania dohôd k hojnej účasti dospelo aj násilné rozohnanie stoviek demonštrantov, ku ktorému došlo v noci z piatka na sobotu.

Údaje o počte účastníkov protestu sa rôznia. Agentúry AP a DPA udávajú číslo 100.000, zatiaľ čo Reuters hovorí až o približne 350.000 účastníkoch.

Ukrajinská vláda 21. novembra prekvapila európskych lídrov vyhlásením, že odstupuje od prípravného procesu na podpísanie asociačnej dohody a obnovuje svoje obchodné styky s Ruskom, ktoré bolo proti podpísaniu zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ. Odvtedy v uliciach Kyjeva pokračujú každým dňom proeurópske demonštrácie, ktoré sporadicky prerástli aj do zrážok s políciou.
Foto: TASR/AP
Od hlavnej demonštrácie sa dnes oddelil niekoľkotisícový dav mládežníkov a pokúsil sa preniknúť do úradu prezidenta nachádzajúceho sa neďaleko Námestia nezávislosti. V tom mu však zabránila poriadková polícia za pomoci slzotvorného plynu, obuškov a zábleskových granátov. Podľa agentúry AP pri zásahu utrpeli zranenia desiatky osôb, ktoré museli odviezť sanitky.

Opozičný líder Arsenij Jaceňuk sa od pokusu o zabratie budovy dištancoval a vyhlásil, že ho zinscenovali úrady, aby mali zámienku na vyhlásenie výnimočného stavu.

Násilnosti dôrazne odsúdil aj vodca opozičnej strany UDAR a majster sveta v boxe Vitalij Kličko, ktorý vyjadril odhodlanie pokračovať v pokojných protestoch, až pokým neodstúpi prezident Janukovyč i premiér Mykola Azarov.

Ku dnešnej demonštrácii sa pridali aj ukrajinskí krajne pravicoví nacionalisti pod vedením poslanca Oleha Ťahnyboka. Ten počas vystúpenia na Námestí nezávislosti vyhlásil, že jeho stúpenci obsadili budovu kyjevskej radnice, čo sa zatiaľ nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharenko pred začiatkom dnešného protestu varoval, že polícia nebude tolerovať masové narušovanie verejného poriadku. Ukrajina sa podľa neho nevydá na cestu Líbye alebo Tuniska.

Ukrajinská vláda 21. novembra prekvapila európskych lídrov vyhlásením, že odstupuje od prípravného procesu na podpísanie asociačnej dohody a obnovuje svoje obchodné styky s Ruskom, ktoré bolo proti podpísaniu zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ. Odvtedy v uliciach Kyjeva pokračujú každým dňom proeurópske demonštrácie, ktoré sporadicky prerástli aj do zrážok s políciou.

Ukrajinskí hackeri zaútočili na webovú stránku ministerstva vnútra

Ilustračné foto
Foto: TASR
Útokom prostredníctvom takzvaného distribuovaného odmietnutia služby (DDoS) vyradili dnes ukrajinskí hackeri z prevádzky internetovú stránku ministerstva vnútra. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

K zodpovednosti za kyberútok sa prihlásila skupina ukrajinských IT špecialistov, ktorá sa týmto spôsobom rozhodla pomstiť za násilné potlačenie demonštrácií prívržencov vstupu Ukrajiny do EÚ, ku ktorému došlo v sobotu v centre Kyjeva. Hackeri zároveň pohrozili, že zaútočia aj na ostatné webové stránky ukrajinskej vlády.

"Bohužiaľ, nie každý Ukrajinec má možnosť prísť na niektoré z kyjevských námestí. Preto navrhujeme efektívny spôsob, ako prejaviť svoj nesúhlas na internete. Myslíme tým útoky DDoS na webové stránky našich nepriateľov vo vláde," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinských IT špecialistov.


Vyhlásenie Janukovyča

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes vyhlásil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby urýchlil proces priblíženia krajiny k Európskej únii (EÚ). Informovala o tom agentúra Reuters.

Janukovyč a jeho vláda musí čeliť každodenným protestom proti rozhodnutiu pozastaviť prípravy na podpísanie asociačných dohôd s EÚ za účelom zlepšovania vzťahov s Ruskom.

"Urobím všetko, čo je v mojej kompetencii, aby som urýchlil proces približovania Ukrajiny k EÚ," uvádza sa vo vyhlásení tlačového odboru ukrajinského prezidenta.