Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Ukrajina hlási územné zisky na východe i juhu krajiny

Veliteľ z 3. samostatnej ukrajinskej útočnej brigády vztyčuje ukrajinskú vlajku na frontovej línii v dedine Andriivka pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v sobotu 16. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajina zaznamenáva len obmedzený pokrok, čo u západných spojencov Kyjeva vyvoláva diskusiu v spojitosti s jej vojenskou stratégiou, píše AFP.

Kyjev 18. septembra (TASR) - Ukrajina v pondelok oznámila, že jej ozbrojené sily v rámci niekoľkomesačnej protiofenzívy opätovne dobyli ďalšie územia na juhu a východe krajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová uviedla, že v sektore mesta Bachmut v Doneckej oblasti oslobodili dva štvorcové kilometre územia. "Obranné sily na juhu oslobodili 5,2 štvorcového kilometra územia," dodala.

Kyjev v júni spustil protiofenzívu s cieľom získať späť územie, ktoré kontroluje Rusko. Sústredí sa na mesto Bachmut v Doneckej oblasti a viacero miest v blízkosti frontovej línie na juhu krajiny, smerom na polostrov Krym.

Ukrajina zaznamenáva len obmedzený pokrok, čo u západných spojencov Kyjeva vyvoláva diskusiu v spojitosti s jej vojenskou stratégiou, píše AFP. Ruské sily letecky útočia na oblasti na juhu Ukrajiny, najmä na prístavnú infraštruktúru.

Ukrajina v pondelok ráno oznámila, že zostrelila 18 ruských dronov a 17 striel s plochou dráhou letu, ktoré v noci útočili na jej územie.