Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský mobilný operátor oznámil hackerský útok, podozrivé je Rusko

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Hackerský útok spôsobil technické poruchy, čo viedlo k dočasnej nedostupnosti mobilného spojenia a prístupu na internet, uviedla spoločnosť Kyivstar na Facebooku.

Kyjev 12. decembra (TASR) - Vyšetrovanie hackerského útoku, ktorému bol vystavený najväčší ukrajinský mobilný operátor - spoločnosť Kyivstar -, prevzala ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). K útoku došlo v utorok ráno a viedol k vážnym problémom s infraštruktúrou v celej krajine.

SBU informovala, že jednou z verzií, ktoré sa v súčasnosti preverujú, je účasť ruských tajných služieb na tomto hackerskom útoku. Stíhanie sa vedie okrem iného aj pre podozrenie z ohrozenia územnej celistvosti, vlastizrady a sabotáže, doplnila britská stanica BBC.

Hackerský útok spôsobil technické poruchy, čo viedlo k dočasnej nedostupnosti mobilného spojenia a prístupu na internet, uviedla spoločnosť Kyivstar na Facebooku. Dodala, že dáta zákazníkov neboli ohrozené.

"Útok značne poškodil (IT) infraštruktúru, obmedzil prístup. Neboli sme schopní odraziť ho na virtuálnej úrovni, takže sme Kyivstar fyzicky zatvorili, aby sme zabránili prístupu nepriateľa," vysvetlil generálny riaditeľ Olexandr Komarov v štátnej televízii.

Úrady v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny povedali, že "dočasne nefungoval" výstražný systém pred leteckými útokmi.

Spoločnosť Kyivstar poskytuje služby pre 24,3 milióna zákazníkov. Po hackerskom útoku mnohí z nich zostali bez mobilného pripojenia. Dočasne nefungoval napríklad ani výstražný systém pred leteckými útokmi v meste Sumy.