Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rusko popiera, že na Ukrajinu prenikla ruská armádna kolóna

Ruské vojenské vozidla asi 15 km od ukrajinskej hranice. Foto: TASR/AP

Generálmajor Igor Konašenkov pre tlačovú agentúru Interfax uviedol, že žiadna ruská armádna kolóna neprekročila ukrajinské hranice ani v priebehu dňa, ani v noci.

Moskva 15. augusta (TASR) - Ministerstvo obrany Ruskej federácie dementovalo dnes správy o vstupe ruskej armádnej kolóny na ukrajinské územie a zničení jej časti.

Generálmajor Igor Konašenkov pre tlačovú agentúru Interfax uviedol, že žiadna ruská armádna kolóna neprekročila ukrajinské hranice ani v priebehu dňa, ani v noci. "A najlepšie bude, keď ukrajinské delostrelectvo zničilo fantóma, a nie utečencov alebo vlastných vojakov," cituje agentúra jeho slová.

Podľa ruského generálmajora by úvahy, predpoklady novinárov opierajúce sa o akési fantázie nemali byť posudzované vysokými predstaviteľmi ktorejkoľvek krajiny. Ruská strana súčasne vyjadrila poľutovanie nad tým, že vo viacerých európskych štátoch a krajinách, ktoré "si zvolili európsku cestu", poslúžili novinárske kačice zo sociálnych sietí, a nie fakty na dôrazné, hlasité vyhlásenia.

Podľa slov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v telefonáte s britským premiérom Davidom Cameronom ukrajinské delostrelectvo zničilo časť vojenskej techniky, ktorá v noci prenikla z Ruskej federácie na Ukrajinu.

Ako ďalej informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na komuniké prezidentskej tlačovej služby z Kyjeva, obaja štátnici hovorili o koordinácii krokov v reakcii na nočné vtrhnutie ruských armádnych vozidiel na ukrajinské teritórium, o ktorom informoval napríklad aj britský denník The Guardian.

Petro Porošenko súčasne vyjadril znepokojenie nad situáciou na ukrajinsko-ruskej štátnej hranici, a to aj v súvislosti s využívaním jej otvoreného úseku na pokračujúci postup ťažkej vojenskej techniky a zbraní z Ruska na Ukrajinu.

Veľká Británia dnes v Londýne predvolala na rezort diplomacie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ruskej federácie Alexandra Jakovenka, aby vysvetlil správy o preniknutí ruskej armády na Ukrajinu a o zhromažďovaní výzbroje v okolí rusko-ukrajinskej štátnej hranice. Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí.

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie vyslovili dnes znepokojenie nad medializovanými správami, podľa ktorých prešla dnes z Ruska na územie Ukrajiny kolóna vojenských vozidiel.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen
Foto: TASR/AP


NATO videlo vniknutie Rusov na Ukrajinu, tvrdí Rasmussen

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen oznámil, že v noci nadnes "Rusi vnikli" na Ukrajinu, ale neoznačil to za inváziu.

"Minulú noc sme videli ruské vniknutie, prekročenie ukrajinskej hranice," povedal šéf NATO novinárom, vrátane tlačovej agentúry Reuters, po stretnutí s dánskym ministrom obrany v Kodani.

"To len potvrdzuje skutočnosť, že sme svedkami plynulého prúdu zbraní a bojovníkov z Ruska na východ Ukrajiny, a je to jasná ukážka nepretržitej ruskej účasti na destabilizácii východnej Ukrajiny," dodal Dán Rasmussen.

Britskí novinári dnes už skôr informovali, že videli ruské vojenské vozidlá prekračovať hranicu na Ukrajinu.

NATO dnes zároveň v Bruseli prostredníctvom svojej hovorkyne Oany Lungescovej vydalo vyhlásenie, že Rusko síce vyzýva na deeskaláciu ukrajinského konfliktu, ale v skutočnosti ho eskaluje.

Hovorkyňa uviedla, že vojenská aliancia preveruje správy očitých svedkov v dvoch britských novinách, že kolóna najmenej 23 ruských vojenských vozidiel prešla v noci nadnes cez hranicu na Ukrajinu.

Lungescová dodala, že Rusko robí pravý opak toho, čo vyhlasuje. "Je najvyšší čas, aby Rusko robilo to, čo tvrdí, že chce robiť - teda prispievať k mierovému riešeniu. Rusko musí stiahnuť svojich vojakov, zastaviť prúdenie zbraní a bojovníkov cez hranicu na Ukrajinu, zastaviť podporu separatistov a nadviazať nefalšovaný a úprimný dialóg s Ukrajinou," uviedla hovorkyňa NATO.

Rusko-ukrajinské hranice prekročila kolóna ruských vojenských vozidiel

Podľa ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN cez hraničný priechod Izvaryne, ktorý je v rukách proruských separatistov, dnes ukrajinské hranice prekročila kolóna ruských vojenských vozidiel pozostávajúca z obrnených transportérov (OT) a vojenských nákladných áut.

Na základe dostupných údajov kolóna postupuje v smere na mesto Molodohvardijsk v Luhanskej oblasti, uviedlo veliteľstvo ukrajinského protiteroristického centra.

"Tajná služba potvrdila, že cez dočasne uzatvorený hraničný priechod Izvaryne prešla na územie nášho štátu kolóna OT a vojenských nákladných vozidiel typu Ural. Tajná služba zároveň potvrdila, že technika mala ruské štátne poznávacie značky a výsostné znaky," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského protiteroristického centra.

Protiteroristické centrum podľa agentúry UNIAN naznačilo, že kolóna nebola veľká, ale pracovníci ukrajinskej tajnej služby presný počet obrnených transportérov a nákladných vozidiel nezistili. Podľa predbežných údajov sedeli na korbách nákladných vozidiel ozbrojení vojaci.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


Na Ukrajinu prešla ruská vojenská technika, tvrdí Litva

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius dnes uviedol, že má správy, podľa ktorých v noci nadnes prešlo z Ruska na Ukrajinu 70 kusov ruskej vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vývojom situácie (na Ukrajine) sme nesmierne znepokojení, pretože na jednej strane sa tu veľa rozpráva o tzv. humanitárnom konvoji, ale zároveň sme svedkami pokračujúcej eskalácie, pričom máme správy, že v noci prešlo cez hranice 70 kusov vojenskej techniky," povedal novinárom Linkevičius po príchode na mimoriadne zasadanie ministrov zahraničných vecí Európskej únie, ktoré sa dnes koná v Bruseli.

V médiách sa už ráno objavila správa, že moskovský korešpondent denníka Guardian videl, ako rusko-ukrajinskú hranicu prekročila kolóna ruských obrnených transportérov a vojenských vozidiel.

Ďalší novinár, Tymur Olevskyj, pre spravodajský kanál hromadske.tv povedal, že transportérov mohlo byť približne 50. Podľa jeho slov kolóna prešla hranicu pri priechode Izvaryne.

Kyjev informácie o prechode ruskej vojenskej techniky cez ukrajinské hranice nepotvrdil, len prostredníctvom hovorcu protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny Vladyslava Selezňova oznámil, že ich preveruje.