Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ukrajina informovala o obnovení nákladnej dopravy v Kerčskom prielive

Rusko sa v nedeľu 25. novembra 2018 pokúsilo zabrániť trom plavidlám ukrajinského vojenského námorníctva vo vstupe do Azovského mora cez Kerčský prieliv po tom, ako pod Ruskom kontrolovaný most umiestnilo obrovskú nákladnú loď. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl.

Kyjev 4. decembra (TASR) - Ukrajina v utorok informovala o čiastočnom obnovení nákladnej dopravy v Kerčskom prielive medzi Azovským a Čiernym morom. Oznámil to ukrajinský minister infraštruktúry Volodymyr Omeľan, ktorého slová citovala agentúra AP.

Nákladné lode podľa neho už premávajú z a do ukrajinských prístavov Berďansk a Mariupol v Azovskom mori. Dodal, že prístavy Rusko "čiastočne odblokovalo" pod vplyvom "silnej medzinárodnej reakcie". Kyjev podľa Omeľana očakáva, že dopravu čoskoro obnovia v plnom rozsahu.

Minister v uplynulom týždni obvinil Rusko z blokády Kerčského prielivu. Moskva v pondelok namietala, že lodiam v plavbe nikdy nebránila. K narušeniu dopravy malo dôjsť v dôsledku nepriaznivého počasia.

Obvinenia v tomto zmysle, ktoré vzniesla ukrajinská strana, podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova nezodpovedajú skutočnosti. Uviedol, že vedenie prístavu Kerč môže v špecifických prípadoch - vzhľadom na vývoj počasia - rozhodnúť o pozastavení plavby cez prieliv.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.