Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ruský konvoj s pomocou východnej Ukrajine by mal smerovať do Luhanska

ruský humanitárny konvoj Foto: TASR/AP

Konvoj cez Charkovskú oblasť na ukrajinské územie nevpustia.

Kyjev 13. augusta (TASR) - Konvoj nákladných vozidiel s ruskou humanitárnou pomocou východnej Ukrajine nebude pokračovať na územie Ukrajiny cez Charkovskú oblasť.

Na jednej zo sociálnych sietí to uviedol ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov s tým, že cez Charkovskú oblasť konvoj na ukrajinské územie nevpustia.

Podľa dostupných informácií z Kyjeva je za zmenou pôvodnej trasy spor o preloženie nákladu na vozidlá Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), ktoré ruská strana už skôr odmietla.

Riešenie, ktoré sa údajne našlo, je akýmsi kompromisom.

Pomoc určená civilnému obyvateľstvu v Luhanskej oblasti by sa totiž mala dostať cez hraničný priechod blízky Luhansku, bez prekladania, bez geografickej obchádzky a po trase cez územie kontrolované separatistami čo najrýchlejšie na miesto určenia.

Na hraniciach by náklad mali skontrolovať ukrajinské orgány a následne ho prevziať zástupcovia MVČK, ktorí sa potom postarajú o jeho samotnú distribúciu.

Ruská tlačová agentúra Interfax priniesla dnes večer správu o vyhlásení Medzinárodného výboru Červeného kríža, v ktorom organizácia vyzýva obe zainteresované strany, aby otázku humanitárnej pomoci Ukrajine nepolitizovali. Súčasne prízvukuje, že očakáva od oboch krajín predloženie detailných informácií o mieste, na ktorom náklad prekročí rusko-ukrajinskä štátnu hranicu, či o colných formalitách.

Informácie o čase, v ktorom konvoj pohybujúci sa už v rusko-ukrajinskom pohraničí dorazí do cieľovej destinácie, sa rozchádzajú. Časť z nich uvažuje ešte o strede, iná časť spomína štvrtok.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo dnes za absurdné tvrdenia, že by mohlo využiť konvoj s humanitárnou pomocou ako krytie pre inváziu, informovala agentúra Reuters.

Ruský rezort diplomacie kritizoval Austráliu za vyjadrenie takýchto obáv. "Naďalej vyslovujú absurdné tvrdenie, že humanitárny konvoj na pomoc civilnému obyvateľstvu juhovýchodnej Ukrajiny by mohol byť použitý ako zámienka za ruskú 'vojenskú intervenciu'," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Aj Ukrajina chce vo štvrtok vyslať na východ krajiny humanitárnu pomoc

Ukrajinská vláda sa rozhodla vyslať charitatívnu pomoc na východ krajiny v čase, keď sa k rusko-ukrajinskej štátnej hranici priblížil konvoj okolo 280 nákladných vozidiel typu Kamaz s ruskou humanitárnou pomocou pre občanov regiónu.

Ako dnes informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na splnomocnenkyňu ukrajinskej vlády pre východ krajiny Irinu Heraščenkovú, konvoj s pomocou by sa mal vydať smerom na východ vo štvrtok. Detaily prerokoval Kyjev s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK).

Práve ten by mal koordinovať misiu humanitárnej pomoci pre oblasť, ktorou otriasajú už dlhší čas boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

Na margo distribúcie ruskej humanitárnej pomoci v krízovej oblasti sa Medzinárodný výbor Červeného kríža dnes vyjadril, že ju chce realizovať sám, bez účasti ukrajinských úradov.

"Ak prevezmeme tento konvoj a vozidlá budú pokračovať pod našou záštitou, potom sa sami postaráme o distribúciu pomoci," vyhlásila v Moskve predstaviteľa MVČK Viktoria Sotikovová. Podľa jej slov by humanitárna organizácia sama vyhodnotila, kde je nutná pomoc najnaliehavejšie.

Predstavitelia ukrajinskej strany už skôr vyhlásili, že konvoju by sa dostalo ochrany zo strany ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinci nevpustia ruský humanitárny konvoj cez Charkovskú oblasť

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes vyhlásil, že ruský humanitárny konvoj nevpustia cez Charkovskú oblasť. Ruskú pomoc pre obyvateľov východných oblastí Ukrajiny označil za "provokáciu cynického agresora".

"Žiadny Putinov 'humanitárny konvoj' nebude vpustený cez územie Charkovskej oblasti. Provokácia cynického agresora nie je prípustná," napísal Avakov na svojej facebookovej stránke. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkázal, nech si "týchto 30 ton soli... nasype na..."

Kriticky sa podľa agentúry Reuters vyjadril aj ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. "Úroveň ruského cynizmu nepozná hraníc. Najprv posielajú tanky, rakety Grad a banditov, ktorí strieľajú na Ukrajincov, potom posielajú vodu a soľ," konštatoval.

Podľa agentúry DPA Jaceňuk vyhlásil, že Ukrajina prijme humanitárnu pomoc zo zahraničia len z rúk Medzinárodného výboru Červeného kríža.

Konvoj 280 nákladných áut s 2000 tonami pomoci vyrazil z Moskovskej oblasti v utorok. K rusko-ukrajinskej hranici by mal doraziť dnes.