Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Schválila sa ruská pomoc na Ukrajinu, potvrdil fínsky prezident

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) počúva fínskeho prezidenta Sauli Niinistöa pred rozhovorom v čiernomorskom letovisku Soči 15. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Náklad tvorili vrecia s obilím, prepravky s detskou výživou, pitnou vodou a prenosnými naftovými generátormi.

Kyjev 15. augusta (TASR) - Fínsky prezident Sauli Niinistö dnes oznámil, že bola dosiahnutá dohoda o doručení ruskej humanitárnej pomoci na východ Ukrajiny, a vyjadril nádej, že dohoda vydláždi cestu k prímeriu medzi ukrajinskou vládou a tamojšími proruskými povstalcami.

Úrad fínskeho prezidenta v Helsinkách dnes tiež informoval, že Niinistö sa v sobotu v Kyjeve stretne s ukrajinským kolegom Petrom Porošenkom na jeho pozvanie a budú spolu diskutovať o ukrajinskej kríze.

"Dnes sme sa dozvedeli správu, že humanitárna misia z Ruska bude teraz pokračovať a že medzi Ukrajinou, Ruskom a Červeným krížom bola dosiahnutá dohoda o dodávke humanitárnej pomoci," povedal Niinistö prostredníctvom tlmočníka po popoludňajšom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v jeho rezidencii v ruskom prístavnom meste Soči.

Tlačová agentúra Reuters dnes už skôr informovala, že príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže a pracovníci colného úradu začali na ruskej strane hraníc kontrolovať konvoj s humanitárnou pomocou, ktorú Moskva vyslala na východ Ukrajiny, kde stále prebiehajú boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.

Humanitárnu pomoc priviezol na rusko-ukrajinské hranice konvoj vyše 250 nákladných vozidiel, čo vyvolalo obavy Kyjeva, že Rusko sa týmto spôsobom pokúša zamaskovať prípadný vojenský zásah na Ukrajine.

Konvoj vezúci 2000 ton vody, detskej výživy a ďalšej humanitárnej pomoci prešiel južným Ruskom až k hranici, ale Kyjev vo štvrtok opätovne vyhlásil, že ho nevpustí na ukrajinské územie, kým ukrajinské úrady nepreveria jeho náklad.

Vodič stojí pred otvorenými korbami nákladných áut z konvoja s humanitárnou pomocou, ktorý parkuje na poli asi 28 kilometrov od rusko-ukrajinských hraníc pri Rostove na Done 15. augusta 2014. Príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže vo veľkom počte prekročili dnes hranice s Ruskom, aby tam začali kontrolovať konvoj s ruskou humanitárnou pomocou určenou pre východ Ukrajiny, kde proruskí separatisti bojujú s ukrajinskými vládnymi silami.
Foto: TASR/AP


Spravodajské médiá vykonali inšpekciu ruského humanitárneho konvoja

Ruský humanitárny konvoj určený pre obyvateľov východnej Ukrajiny dnes sprístupnila armáda na inšpekciu členom ruských a medzinárodných spravodajských médií. Oznámila to agentúra RIA Novosti.

Zástupcovia tlače si mohli náhodne vybrať ktorékoľvek z takmer 300 nabielo natretých nákladných vozidiel, naložených humanitárnou pomocou určenou pre východoukrajinské republiky, kde prebiehajú boje medzi separatistami a vládnymi silami.

Vozidlá sa nachádzajú na parkovacej ploche neďaleko ruského mesta Kamensk-Šachtinskij v Rostovskej oblasti.

Členovia spravodajských médií vrátane tlačových agentúr Reuters, Bloomberg, AP, AFP či stanice BBC si vybrali na obhliadku 20 rozličných vozidiel, ktorých náklad tvorili vrecia s obilím, prepravky s detskou výživou, pitnou vodou a prenosnými naftovými generátormi.

Ruský konvoj je už vyše týždňa predmetom intenzívnych diskusií. Západné štáty, ktoré odmietajú dôverovať zámerom Moskvy, tvrdia, že zásielka "bude neoprávnená a ilegálna", pokiaľ ju neschváli samotná vláda v Kyjeve.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa minulý týždeň vyslovil, že Rusko by nemalo zasahovať do ukrajinskej krízy pod zámienkou poskytnutia humanitárnej pomoci či "mierotvorných" krokov.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen uviedol, že ruský konvoj by mohol byť s veľkou pravdepodobnosťou "vojenským vpádom" na Ukrajinu. Moskva tieto obvinenia odmietla a označila ich za absurdné.

Fľaše vody uskladnené v konvoji
Foto: TASR/AP


Kontrolujú aj pohraničníci

Príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže a pracovníci colného úradu začali na ruskej strane hraníc kontrolovať konvoj s humanitárnou pomocou, ktorú Moskva vyslala na východ Ukrajiny, kde stále prebiehajú boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Humanitárnu pomoc priviezol na rusko-ukrajinské hranice konvoj vyše 250 nákladných vozidiel, čo vyvolalo obavy Kyjeva, že Rusko sa týmto spôsobom pokúša zamaskovať prípadný vojenský zásah na Ukrajine.

Konvoj vezúci 2000 ton vody, detskej výživy a ďalšej humanitárnej pomoci prešiel južným Ruskom k hranici, ale Kyjev vo štvrtok opätovne vyhlásil, že ho nevpustí na ukrajinské územie, kým ukrajinské úrady nepreveria jeho náklad.

Kolóna nákladných vozidiel by mala na ukrajinské územie prejsť cez hraničný priechod Izvaryne po tom, ako ju za prítomnosti predstaviteľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) skontrolujú ukrajinskí pohraničníci.

Strážia ich obrnené transportéry

Neďaleko veľkého konvoja s ruskou humanitárnou pomocou, ktorý je odstavený v blízkosti rusko-ukrajinských hraníc, sa podľa agentúry AP objavila kolóna 12 ruských obrnených transportérov.

Ukrajina už dlhšie vyjadruje obavy, že Moskva by mohla dodávku humanitárnej pomoci využiť na zakrytie vpádu na východ Ukrajiny, aby tam pomáhala proruským separatistom v boji proti ukrajinskej armáde. Kyjev zároveň pohrozil, že ak ukrajinským orgánom a predstaviteľom Červeného kríža nebude umožnené skontrolovať náklad, ktorý konvoj vezie, využije všetky dostupné prostriedky na to, aby mu zabránil vo vstupe na ukrajinské územie.

Podľa agentúry Interfax by však prvým príznakom uvoľňovania stupňujúceho sa napätia okolo ruského konvoja mohla byť skutočnosť, že Moskva a Kyjev napokon prijali opatrenia, aby konvoj mohol prejsť na ukrajinskú stranu hraníc.


MVČK vyzval Rusko a Ukrajinu, aby sa urýchlene dohodli ohľadne konvoja s pomocou

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dnes vyzval Rusko a opatrnú Ukrajinu, aby sa urýchlene dohodli na prevezení zásob z ruského humanitárneho konvoja cez hranice civilistom v konfliktných oblastiach východnej Ukrajiny.

Predstaviteľ MVČK Laurent Corbaz, ktorý sa v súčasnosti nachádza v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, uviedol, že MVČK sám doručí pomoc ľuďom a zdravotníckym strediskám v danej oblasti. Tá je zároveň dejiskom bojov medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami.

"Ešte stále potrebujeme záruky od všetkých strán konfliktu, že nášmu personálu umožnia vykonať si úlohy bezpečne a s patričným rešpektom voči našim humanitárnym princípom," dodal Corbaz, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Corbaz vo vyhlásení vydanom v Ženeve uviedol, že humanitárna operácia "bude určitý čas trvať" kvôli logistickým a bezpečnostným problémom.

Ruský humanitárny konvoj určený pre obyvateľov východnej Ukrajiny dnes sprístupnila armáda na inšpekciu členom ruských a medzinárodných spravodajských médií. Zástupcovia tlače si mohli náhodne vybrať ktorékoľvek z takmer 300 nabielo natretých nákladných vozidiel, naložených humanitárnou pomocou určenou pre východoukrajinské regióny.

Vozidlá sa nachádzajú na parkovacej ploche neďaleko ruského mesta Kamensk-Šachtinskij v Rostovskej oblasti, v blízkosti ukrajinskej hranice.

Členovia spravodajských médií vrátane tlačových agentúr Reuters, Bloomberg, AP, AFP či stanice BBC si vybrali na obhliadku 20 rozličných vozidiel, ktorých náklad tvorili vrecia s obilím, prepravky s detskou výživou, pitnou vodou a prenosnými naftovými generátormi.


Ruský konvoj je už vyše týždňa predmetom intenzívnych diskusií. Západné štáty, ktoré odmietajú dôverovať zámerom Moskvy, tvrdia, že zásielka "bude neoprávnená a ilegálna", pokiaľ ju neschváli samotná vláda v Kyjeve.