Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Celý ruský konvoj s humanitárnou pomocou je už v Luhansku

Prvé vozidlá ruského konvoja s humanitárnou pomocou v ukrajinskom meste Izvaryne 22. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým uviedol, že prejazd konvoja cez ukrajinské hranice je porušením medzinárodného práva.

Kyjev 22. augusta (TASR) - šetky vozidlá ruského konvoja s humanitárnou pomocou východnej Ukrajine, ktoré dnes bez povolenia Kyjeva vstúpili na územie Ukrajiny, sú už v Luhansku, informoval predstaviteľ miestnej administratívy.

Podľa jeho slov prebieha vykladanie nákladu, na ktoré nadviaže distribúcia pomoci miestnym občanom.

Hovorca nevylúčil ani prepravu časti nákladu do susednej tzv. Doneckej ľudovej republiky.

Vstup ruských okolo 280 kamiónov na ukrajinské územie bez povolenia Kyjeva, bez asistencie predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorému sa nedostalo požadovaných bezpečnostných záruk, iba v sprievode proruských separatistov vyvolal kritické reakcie nielen na Ukrajine, ale aj v celom západnom svete.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým uviedol, že prejazd konvoja cez ukrajinské hranice je porušením medzinárodného práva a vyzval Moskvu, aby situáciu riešila.

V podobnom duchu ako Porošenko na prejazd ruského konvoja cez ukrajinské hranice bez súhlasu Kyjeva alebo sprievodu predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) reagovala aj Európska únia. Tá vyzvala Moskvu, aby svoje rozhodnutie vyslať na východ Ukrajiny humanitárny konvoj prehodnotila.

"Mrzí nás rozhodnutie Moskvy vyslať na Ukrajinu humanitárnu zásielku bez sprievodu predstaviteľov MVČK alebo súhlasu ukrajinských predstaviteľov," uviedol hovorca šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej Sebastien Brabant.

Podľa vyhlásenia EÚ ide o jednoznačné narušenie ukrajinských hraníc, ktoré je v rozpore s predchádzajúcimi dohodami medzi Kyjevom, Moskvou a Červeným krížom.

"Vyzývame Moskvu, aby svoje rozhodnutie odvolala," uviedol ďalej Ashtonovej hovorca a dodal, že suverenitu, územnú celistvosť, jednotu a nezávislosť Ukrajiny treba rešpektovať.



Nepovoleným vstupom ruského konvoja na Ukrajinu sa bude zaoberať BR OSN
OSN.
Foto: TASR/AP
Vstupom ruského konvoja s humanitárnou pomocou na ukrajinské územie bez povolenia tamojších orgánov sa bude dnes večer na mimoriadnom zasadaní zaoberať Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN).

Kým ruská tlačová agentúra ITAR-TASS priniesla správu o tom, že zvolanie neverejného rokovania grémia iniciovala Ukrajina, zdroje OSN uvádzajú, že o to požiadala Litva, označiac ruský vstup za inváziu.

Tak predstavitelia Severoatlantickej aliancie (NATO), ako aj Európskej únie (EÚ) vyjadrili dnes v súvislosti s najnovším dianím na východe Ukrajiny znepokojenie.

OSN vyjadrila znepokojenie nad nepovoleným vjazdom ruského konvoja na Ukrajinu

Šéf OSN Pan Ki-mun
Foto: TASR/AP
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril dnes znepokojenie nad správami o prejazde ruského humanitárneho konvoja na ukrajinské územie bez povolenia vlády v Kyjeve. Pan Ki-mun taktiež naznačil, že takýto krok by mohol viesť k eskalácii napätia na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Generálny tajomník OSN sleduje s veľkým znepokojením správy o tom, že ruský konvoj s humanitárnu pomocou prekročil hranice s Ukrajinou bez povolenia ukrajinských úradov," uviedol Pan Ki-munov hovorca Stéphane Dujarric.

"Aj keď uznávame, že humanitárna situácia (na východe Ukrajiny) sa zhoršuje, akýkoľvek jednostranný krok má potenciál už aj tak nebezpečnú situáciu na Ukrajine ešte väčšmi skomplikovať," dodal Dujarric.

Pentagón vyzýva Moskvu, aby okamžite stiahla svoj konvoj z Ukrajiny

Spojené štáty odsúdili dnes prechod ruského konvoja cez ukrajinské hranice ako porušenie územnej celistvosti Ukrajiny a zároveň vyzvali Moskvu, aby stiahla svoju techniku a personál z ukrajinského územia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.

"Zo strany Ruska ide o narušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny," uviedol na brífingu hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby.

"Rusko musí z ukrajinského územia okamžite stiahnuť svoje vozidlá a personál. Ak to neurobí, bude to mať za následok ďalšie postihy a izoláciu," dodal Kirby.

Putin a Merkelová hovorili o spoločnej ceste k prímeriu na Ukrajine

Vladimir Putin a Angela Merkelová
Foto: TASR/AP
Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorili dnes spolu telefonicky o prípadných spoločných krokoch v záujme dosiahnutia prímeria na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Obaja lídri "diskutovali... o určitých krokoch, ktoré by Rusko a Nemecko mohli podniknúť, aby prispeli k rýchlemu ukončeniu bojov a nastoleniu vnútorného dialógu na Ukrajine", uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Putin zároveň Merkelovej povedal, že Moskva vyslala svoj konvoj na Ukrajinu preto, lebo už nemohla dlhšie čakať na súhlas Kyjeva. Ruský prezident zároveň vyslovil znepokojenie nad eskaláciou napätia na východe Ukrajiny.

Telefonický rozhovor oboch štátnikov sa uskutočnil pred Merkelovej sobotňajšou cestou do Kyjeva. Nemecká kancelárka tam bude viesť rozhovory s národnými i miestnymi lídrami, ktoré sa budú zameriavať na posilnenie pomoci kyjevskej vláde v jej boji proti proruským povstalcom.


Ukrajina nezaútočí na konvoj s ruskou humanitárnou pomocou

Ukrajina nezaútočí na konvoj s ruskou humanitárnou pomocou, ktorý prekročil hranice; Kyjev sa chce vyhnúť akýmkoľvek "provokáciám", povedal Valentyn Nalyvajčenko, riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ukrajina bude spolupracovať s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK), aby sme my, Ukrajina, neboli zapojení do (obvinení z) provokácií, že sme zadržiavali či použili silu proti vozidlám takzvanej pomoci," povedal novinárom.

Ako odpoveď na otázku, či Ukrajina použije nálety proti vozidlám konvoja cestujúcim cez územie kontrolované povstalcami, Nalyvajčenko povedal, že "proti nim, nie".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že odovzdalo japonskému veľvyslancovi v Moskve zoznam japonských občanov, ktorým zakázalo vstup na ruské územie.

Zoznam bol podľa Moskvy reakciu na vízové obmedzenia, ktoré Japonsko zaviedlo voči niektorým ruským občanom. Ministerstvo nespresnilo, ktorí Japonci sa na zozname nachádzajú.


Porošenko: Prejazd ruského konvoja na ukrajinské územie je protiprávny

Ukrajinský prezident Petro Poroshenko
Foto: TASR/AP
Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že vjazd ruského humanitárneho konvoja na ukrajinskú pôdu je porušením medzinárodného práva. Zároveň vyzval Moskvu, aby situáciu riešila v súlade s medzinárodne platnými zákonmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident na svojej oficiálnej internetovej stránke uviedol, že cez rusko-ukrajinské hranice už na ukrajinskú stranu prešlo vyše 100 ruských nákladných vozidiel bez toho, aby ich skontrolovali ukrajinskí pohraničníci alebo colníci a sprevádzali predstavitelia Medzinárodného výboru Červeného kríža.

"Je to do očí bijúce porušenie medzinárodného práva," napísal na svojej webovej stránke Porošenko.

Nákladné vozidlá s ruskou humanitárnou pomocou sú naložené pitnou vodou, generátormi a spacími vakmi pre civilistov v meste Luhansk, kde sú proruskí separatisti obliehaní ukrajinskou vládnou armádou. Ostreľovanie mesta trvá už niekoľko týždňov.