Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci na Kryme majú aj granátomety, stále mlčia

Ukrajinskí policajti hliadkujú pred miestnou vládnou budovou počas protestu v krymskom Simferopoli 26. februára 2014. Foto: TASR/AP

Zatiaľ nie je jasné, kto budovy v Simferopoli obsadil. Spravodajca agentúry Reuters videl nad oboma viať ruské vlajky.

Kyjev/Moskva 27. februára (TASR) - Desiatky po zuby ozbrojených mužov obsadili dnes dve vládne budovy v Simferopole, metropole ukrajinského Krymu. Ich totožnosť nie je známa a nekládli si zatiaľ žiadne požiadavky.

Ozbrojenci vztýčili na budove parlamentu v Simferopole ruskú vlajku. Obsadili aj budovu regionálnej vlády. Tá vo vyhlásení uviedla, že krymský premiér Anatolij Mogiľov sa pokúsil s ozbrojencami vyjednávať. Odkázali mu však, že "nie sú oprávnení rokovať ani predkladať požiadavky".

Agentúra AP s odvolaním sa na svedkov píše, že ide o zhruba 50-60 mužov, ktorí mali na sebe maskáče a v rukách granátomety, ostreľovacie pušky a ďalšie zbrane.

Ukrajinské vedenie reagovalo uvedením bezpečnostných zložiek do stavu pohotovosti. Okolie obsadených vládnych budov zablokovala polícia. Úradujúci prezident Oleksandr Turčynov vyzval ruské sily, aby neopúšťali svoju námornú základňu na Kryme. "Akýkoľvek pohyb vojakov, najmä vojakov mimo tohto teritória, bude považovaný za vojenskú agresiu," varoval Turčynov.

Počas stredajších protestov v blízkosti krymského parlamentu v Simferopole zomreli dvaja ľudia a 35 ďalších utrpelo zranenia, informovalo dnes miestne ministerstvo zdravotníctva. V meste protestovali stúpenci Ruska aj novej ukrajinskej moci. "Počas zhromaždenia pri krymskom parlamente utrpelo nervový šok 35 ľudí, šesť z nich hospitalizovali, dvaja ľudia zomreli," citovala ministerstvo agentúra ITAR-TASS.

Kadyrov: Čečenci sú pripravení pôsobiť na Ukrajine aj ako vojaci



Čečenský prezident Ramzan Kadyrov
Foto: TASR/AP
Čečenský prezident Ramzan Kadyrov ponúkol pomoc Ukrajine, miestnym Rusom i čečenskej diaspóre pri ochrane podnikania a osobnej bezpečnosti. Čečenci sú podľa neho pripravení pôsobiť na Ukrajine aj ako vojaci, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

"Nikdy sme si nerobili nároky na cudzie, svoje si ale ochránime. Je potrebné si jasne uvedomiť, že nedovolíme, aby sa Čečencom a Rusom krivdilo. S Ukrajincami tvoríme bratské národy a nemôžeme mlčky sledovať tragédiu tohto národa," napísal čečenský líder na Instagrame.

Kadyrov ešte v stredu v Groznom vyhlásil, že v nevyhnutnom prípade sú Čečenci pripravení stať sa na Ukrajine "pozorovateľmi, mierotvorcami a vojakmi". Väčšinu obyvateľov Krymu podľa neho tvoria Rusi a kozáci a je pripravený im pomôcť.

"Ide o cieľavedomý tlak na Rusko prostredníctvom Ukrajiny. Rusko je silný štát a som presvedčený, že jeho vedenie prijme správne kroky. Ukrajinu nemožno odovzdať do rúk banditov a teroristov," zdôraznil čečenský prezident.

Taktiež si myslí, že "celé bremeno udalostí leží na prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi". "Včas neprevzal plnú zodpovednosť za osud národa. Tých, ktorí si zodpovedne plnili svoje povinnosti, príslušníkov Berkutu, prinútili kľaknúť si na kolená a ospravedlniť sa pred teroristami a extrémistami. Cítil som ich bolesť. Mne, dôstojníkovi a generálovi, sa objavili slzy v očiach. To, ako s nimi zaobchádzali, je neospravedlniteľné," dodal Kadyrov.