Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ruskí vojaci údajne zaujali pozície okolo letiska pri Simferopole

ozbrojený neidentifikovateľný vojak hliadkuje na námestí pred letiskom v ukrajinskom Simferopole na Kryme v piatok 28. februára 2014. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov tvrdí, že ruskí vojaci obsadili dve letiská na Kryme. Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov tvrdí, že ruskí vojaci obsadili dve letiská na Kryme.

Kyjev 28. februára (TASR) - Ruskí vojaci za podpory obrnených vozidiel zaujali pozície po obvode letiska Beľbek ležiacom pri meste Sevastopol na juhu ukrajinského polostrova Krym.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax.

Interfax sa odvolal na miestne vojenské zdroje, podľa ktorých ruskí vojaci prišli na letisko Beľbek zastaviť príchod bližšie nešpecifikovaných "bojovníkov".

Letisko v meste Simferopol, regionálnej metropole Krymu, predtým podľa ruskej agentúry RIA Novosti poprelo informácie o svojom obsadení a uviedlo, že funguje v normálnom režime.

Minister vnútra tvrdí, že ruskí vojaci obsadili na Kryme dve letiská

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov tvrdí, že ruskí vojaci obsadili dve letiská na Kryme. Podľa agentúry Reuters to na svojom konte na Facebooku označil za "ozbrojenú inváziu a okupáciu".

Avakov spresnil, že pri obsadení letiska v blízkosti prístavného mesta Sevastopol na juhu Krymského polostrova ozbrojencami, ktorých označil za príslušníkov ruského námorníctva, nedošlo k žiadnemu krviprelievaniu.

Ozbrojení muži, podľa Avakova ruskí vojaci, údajne tiež ovládli aj medzinárodné letisko v krymskom meste Simferopol - takisto bez potýčok.

"To, čo sa stalo, považujem za ozbrojenú inváziu a okupáciu a porušenie všetkých medzinárodných dohôd a noriem," uviedol Avakov prostredníctvom sociálnej siete Facebook.

Predstavitelia letiska v Simferopole podľa ruských agentúr popreli informácie o jeho obsadení. Tvrdia, že letisko funguje v normálnom režime a jeho prevádzka nebola narušená.

Podľa agentúry ITAR-TASS sa ale po obvode letiska nachádzajú ozbrojenci v maskáčoch. Na letisku v Simferopole medzitým pristálo lietadlo s ruskými a zahraničnými novinármi a turistami, píše ITAR-TASS.

ozbrojený neidentifikovateľný vojak hliadkuje pred letiskom v ukrajinskom Simferepole na Kryme v piatok 28. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Ruská Čiernomorská flotila poprela účasť na obsadení letísk na Kryme

Príslušníci ruskej Čiernomorskej flotily neobsadili ani nepodnikli žiadne ďalšie akcie na vojenskom letisku pri meste Sevastopol na ukrajinskom polostrove Krym, kde má flotila základňu. Informovala o tom ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie Čiernomorskej flotily.

"Žiadne jednotky Čiernomorskej flotily sa nepresunuli (k letisku Beľbek) a nepodieľali sa na jeho blokáde," uvádza sa vo vyhlásení flotily.

Vzhľadom na "nestabilnú situáciu" na Kryme flotila prostredníctvom svojich "protiteroristických jednotiek" vystupňovala opatrenia na ochranu oblastí, kde je rozmiestnená, ako aj v okolí miest pobytu svojho personálu a jeho rodín.

Prezident Turčynov zvolal zasadanie Rady národnej bezpečnosti

Predseda ukrajinského parlamentu a úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov zvolal na dnes v súvislosti so situáciou na Kryme mimoriadne zasadanie Rady národnej bezpečnosti. Zároveň obvinil ruské jednotky z podielu na "eskalácii" napätia na polostrove Krym, informovala agentúra Reuters.

Turčynov na zasadaní parlamentu ďalej uviedol, že navrhol prijať výzvu adresovanú Rusku, aby rešpektovalo územnú celistvosť Ukrajiny.

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že na základe žiadosti novej vlády v Kyjeve nariadilo zablokovanie účtov 18 Ukrajincov. Úradujúca ukrajinská vláda bude mať podľa rezortu rakúskej diplomacie prístup k peniazom ukrajinských lídrov v Rakúsku.

Švajčiarsko už vo štvrtok oznámilo, že zmrazí bankové účty zosadenému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a jeho spolupracovníkom, informovala agentúra DPA.


Ukrajinský parlament vyzval Rusko, aby nepodporovalo separatizmus

Ukrajinský parlament vyzval dnes Rusko, aby prestalo s akýmikoľvek krokmi, ktoré by mohli porušovať územnú celistvosť Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyhlásenie parlamentu prišlo po správach, že ozbrojenci obsadili dve letiská na Kryme pri mestách Sevastopol a Simferopol.

Ukrajinský parlament v reakcii na to dnes prijal výzvu adresovanú Rusku, aby "zastavilo kroky, ktoré majú znaky podkopávania suverenity a územnej celistvosti" Ukrajiny a odmietol podporu akejkoľvek formy separatizmu na Ukrajine.

Parlament v Kyjeve takisto vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby zvolala schôdzku s cieľom diskutovať o kríze na Ukrajine na základe dohovoru z roku 1993, v ktorom svetové mocnosti súhlasili s garantovaním teritoriálnej integrity Ukrajiny.


Putin nariadil vláde pokračovať v rokovaniach s Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vo štvrtok vláde, aby pokračovala v rokovaniach s Ukrajinou o hospodárskych a obchodných vzťahoch. Píše sa o tom na internetovej stránke Kremľa.

Putin taktiež vláde nariadil, aby konzultovala finančnú pomoc Kyjevu so zahraničnými partnermi, okrem iných aj s Medzinárodným menovým fondom (MFF) a skupinou ôsmich priemyselne najvyspelejších štátov sveta (G8).

Putin poveril vládu aj zvážením humanitárnej pomoci ukrajinskému Krymu, o ktorú žiadala miestna vláda, uvádza sa na stránke kremlin.ru.

Podľa agentúry AP išlo o prvé oficiálne vyhlásenie ruskej hlavy štátu k politickej kríze na Ukrajine.