Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusky hovoriaci ozbrojenci posilnili blokádu na Kryme a budujú zákopy

Ruský vojak stráži mólo, kde kotvia dve ukrajinské lode v ukrajinskom Sevastopole 5. marca 2014. Foto: TASR/AP

Informovala o tom s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda tlačová agentúra UNIAN.

Kyjev 6. marca (TASR) - Ruské jednotky na Kryme posilnili blokádu základní ukrajinskej armády na Krymskom polostrove a začali v ich blízkosti hĺbiť zákopy. Informovala o tom s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda tlačová agentúra UNIAN.

Spresnila, že v skorých ranných hodinách blokáda mierne poľavila, keď ukrajinské vojenské objekty strážila len tzv. miestna domobrana. Neskôr sa k nej však pridali ozbrojenci v maskovacích uniformách bez insígnií.

Ruský prezident Vladimir Putin pred časom vysvetlil, že ozbrojenci v uniformách bez rozlišovacích znakov na Kryme sú príslušníkmi krymskej domobrany. Dodal, že také oblečenie a zbrane možno "bežne kúpiť v obchodoch".

Tvrdenia, že na Kryme sú ruskí vojaci, poprel aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý dodal, že "nemá poňatia", odkiaľ neidentifikovaní ozbrojenci na Kryme vzali najmodernejšie obrnené transportéry typu Tigr a Rys.

Ukrajinské, ale aj západné zdroje získali od samotných po rusky hovoriacich ozbrojencov vyhlásenia potvrdzujúce, že sú príslušníkmi ruských ozbrojených síl, ktorých na Krym vyslali bojovať s teroristami. Médiá majú k dispozícii aj fotografie a zábery na ruské ŠPZ áut, ktorými sa ozbrojenci presúvajú po polostrove. Minister Šojgu však v stredu vyhlásil, že ide o fotomontáž a provokáciu.

Podľa stredajšieho vyhlásenia ukrajinského ministerstva zahraničných vecí je na Kryme podľa odhadov protizákonne asi 3600 ruských vojakov, ktorí nemajú právo sa tam nachádzať. Ministerstvo uviedlo, že ruská strana sa snaží svojich vojakov skryť, prípadne maskovať aj v súvislosti s príchodom monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), uviedla UNIAN.