Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Turčynov žiada v ultimáte prepustenie všetkých zadržiavaných

Olexandr Turčynov Foto: TASR/AP

Ak by sa tak nestalo, Kyjev prijme adekvátne opatrenia, vrátane technických a technologických

Kyjev 19. marca (TASR) - Dočasný prezident Ukrajiny, predseda parlamentu Olexandr Turčynov dal dnes predstaviteľom Krymu ultimátum, do vypršania ktorého o 20.00 hod SEČ očakáva prepustenie všetkých zadržiavaných, uniformovaných i civilných osôb na polostrove a ukončenie provokácií.

Ak by sa tak nestalo, Kyjev prijme adekvátne opatrenia, vrátane technických a technologických, informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa tlačovú službu dočasnej hlavy štátu.

Vo vyhlásení sa pripomína aj dnešné nevpustenie členov ukrajinskej vlády, prvého vicepremiéra Vitalija Jaremu a ministra obrany Ihora Teňucha smerujúcich na polostrov s cieľom riešiť tamojšie konflikty.

Zmieňuje sa aj o prípade zadržiavaného veliteľa síl ukrajinského vojenského námorníctva kontradmirála Serhija Hajduka, ktorého predviedli na výsluch na základe podnetu sevastopolskej prokuratúry. Podľa jej zdrojov mal Hajduk odovzdať do jednotlivých posádok ukrajinských ozbrojených síl na Kryme nariadenie z Kyjeva použiť zbrane voči civilistom.