Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Ukrajina kúpila od Francúzska šesť samohybných húfnic CAESAR

Na archívnej snímke z 25. mája 2023 francpzski vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice CAESAR počas vojenského cvičenia Spring Storm 2023, najväčšieho cvičenia estónskej armády pri meste Tapa. Ukrajina kúpila od Francúzska šesť kusov samohybných húfnic CAESAR, oznámil vo štvrtok v rozhlasovej stanici France Inter francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. Minister uviedol, že výrobca Nexter Systems dokázal skrátiť čas výroby húfnice na polovicu, teda na 15 mesiacov, čo znamená, že tento rok bude k dispozícii približne 78 kusov. Foto: TASR/AP

Ide o prvý ukrajinský nákup zbraní francúzskej výroby po vpáde ruskej armády pred takmer dvoma rokmi.

Paríž 18. januára (TASR) - Ukrajina kúpila od Francúzska šesť samohybných húfnic CAESAR, oznámil vo štvrtok v rozhlasovej stanici France Inter francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Výrobca Nexter Systems dokázal skrátiť výrobný čas na polovicu (15 mesiacov), čiže tento rok bude k dispozícii približne 78 kusov, uviedol minister.

Ide o prvý ukrajinský nákup zbraní francúzskej výroby po vpáde ruskej armády pred takmer dvoma rokmi. Podľa Lecornua zaplatil Kyjev za každý zo šiestich kusov tri až štyri milióny eur. Ukrajina má v súčasnosti 49 samohybných húfnic CAESAR, ktoré jej už predtým darovali Francúzsko a Dánsko.

Francúzsko na nákup ďalších 12 húfnic pre Kyjev vynaloží 50 miliónov eur z fondu, ktorý vytvorilo pre Ukrajinu, dodal Lecornu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok povedal, že v telefonickom rozhovore sa poďakoval francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi za to, že sa Paríž zaviazal tento rok vyrobiť desiatky samohybných húfnic CAESAR a muníciu.

Macron má vo februári na Ukrajine finalizovať dohodu, na základe ktorej sem Paríž dodá sofistikovanejšie zbrane vrátane striel dlhého doletu s plochou dráhou letu. Poskytne tiež Kyjevu dlhodobé záväzky v oblasti politiky, pomoci a obnove zničenej krajiny.

Lecornu uviedol, že Francúzsko bude od januára každý mesiac dodávať Ukrajine približne 50 presne navádzaných rakiet A2SM, ktoré budú prispôsobené pre lietadlá sovietskej konštrukcie.