Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Parlament prijal rezolúciu o zákaze použitia zbraní voči demonštrantom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za rezolúciu hlasovalo aj 34 poslancov vládnej Strany Regiónov prezidenta Viktora Janukovyča.

Kyjev 20. februára (TASR) - Ukrajinský parlament prijal dnes rezolúciu, ktorou sa vyslovil za zákaz použitia zbraní proti demonštrantom a stiahnutie vojakov a polície. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.

Prítomných bolo 239 zo 450 poslancov, väčšinou z opozičných strán. Za rezolúciu hlasovalo aj 34 poslancov vládnej Strany Regiónov prezidenta Viktora Janukovyča.

Dokument podľa agentúry ITAR-TASS vyzýva aj na zastavenie protiteroristickej operácie, ktorú v stredu oznámila Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), a za návrat všetkých bezpečnostných síl na svoje základne. Ďalej vyzýva na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb a zakazuje polícii blokovať cesty.

Podľa agentúry DPA nadobudnú opatrenia účinnosť až po podpise prezidenta Janukovyča.


V Kyjeve zahynulo od utorka najmenej 75 ľudí



Najmenej 75 obetí si od utorka doposiaľ vyžiadali pouličné boje v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes oznámilo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

"Dovedna 75 ľudí zomrelo od začiatku nepokojov," uviedol rezort vo vyhlásení. Celkom 571 osôb podľa neho vyhľadalo lekársku pomoc, z toho 363 zranených hospitalizovali.

Patová situácia medzi ukrajinskou vládou a tamojšou opozíciou vyústila do krviprelievania v utorok po tom, čo sa dav pochodujúci k budove parlamentu dostal do konfrontácie s bezpečnostnými zložkami, pripomenula RIA Novosti.

Súčasná vlna násilia na Ukrajine je najhoršou od vyhlásenia nezávislosti krajiny v roku 1991.

Mŕtvi v kyjevských uliciach
Foto: TASR/AP


V Rivnenskej oblasti už nemajú vládu



Regionálna rada v Rivnenskej oblasti na severozápade Ukrajiny zbavila vládou vymenovanú regionálnu administratívu všetkých právomocí. Informovala o tom dnes britská spravodajská stanica BBC.

"Prevzali sme zodpovednosť za chod Rivnenskej oblasti," uviedol podľa BBC šéf rady Myhajlo Kyrylov. Nezávislosť od ústredných orgánov vyhlásilo už v stredu mesto Ľvov na západe Ukrajiny.

Protivládny demonštrant drží zbraň pri barikádach na okraji Námestia nezávislosti v Kyjeve 20. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Demonštranti zajali policajtov, vnútro nariadilo vyzbrojenie jednotiek


Ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharčenko nariadil dnes vyzbrojenie príslušníkov polície, informovala agentúra Reuters.

"Podpísal som rozkaz a polícia dostala zbrane, ktoré budú použité v súlade so zákonom," uviedol Zacharčenko vo vyhlásení, zverejnenom na stránke jeho rezortu. Minister zároveň vyzval demonštrantov, aby odovzdali zbrane. Od opozičných lídrov žiada, aby odsúdili akcie radikálov.

Objavili sa aj správy, že protivládni demonštranti zajali v Kyjeve približne 100 policajtov. Informoval o tom denník London Evening Standard, ktorý sa odvolal na ukrajinské ministerstvo vnútra. Podľa denníka panujú obavy, že bude nasledovať tvrdá reakcia zo strany vlády.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svedkov uviedla, že policajtov zbili a zmocnili sa ich radikáli, ktorí boli zamiešaní medzi demonštrantmi.

Podľa najnovšej správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na rezort vnútra, demonštranti zadržiavajú 67 policajtov.

"Na oslobodenie rukojemníkov má polícia právo použiť zbrane," uviedlo ministerstvo, podľa ktorého sú traja ďalší policajti nezvestní.

Galéria: Ukrajina v týchto dňoch




USA žiadajú od Janukovyča okamžité stiahnutie polície z centra Kyjeva



Biely dom vyzval dnes ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, aby okamžite stiahol bezpečnostné sily z centra Kyjeva a rešpektoval právo na pokojné protesty. Demonštrantov žiada, aby protestovali pokojne.

"Sme pobúrení fotografiami, na ktorých ukrajinské sily strieľajú z automatických zbraní do vlastných ľudí," citovala agentúra Reuters hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho.

Biely dom vyzval na dialóg medzi vládou a demonštrantmi. Ukrajinskú armádu žiada, aby nezasahovala do konfliktu, ktorý "sa môže a mal by sa riešiť politickou cestou".

"Použitie sily nevyrieši krízu. Na zastavenie násilia sú potrebné jasné kroky a musí sa iniciovať zmysluplný dialóg, ktorý zníži napätie a bude riešiť nespokojnosť ukrajinského ľudu," uviedol Carney. Spojené štáty budú podľa neho pracovať s európskymi spojencami na tom, aby sa osoby zodpovedné za násilnosti nevyhli trestu.

Kyjevu údajne hrozí výnimočný stav



Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo, že pri dnešných potýčkach s protivládnymi demonštrantmi v centre Kyjeva prišli o život traja policajti. Zranených ich bolo 50, pričom 30 z nich utrpelo strelné zranenia.

Po útoku ostreľovača v centre Kyjeva, pri ktorom bolo zranených 20 príslušníkov zásahových jednotiek, ich velenie nariadilo premiestnenie a použitie strelnej zbrane v záujme sebaobrany.

Podľa agentúry UNIAN dnes pri dopravnej nehode, ku ktorej došlo pri preprave kolóny vojenskej techniky smerom ku Kyjevu, zahynuli traja príslušníci výsadkárskej jednotky. Ďalších deväť vojakov je zranených, potvrdila vojenská prokuratúra.

Pohľad na kyjevské Námestie nezávislosti v týchto dňoch.
Foto: TASR/AP


Napriek dohode o prímerí, ktorá bola v noci nadnes výsledkom schôdzky prezidenta Viktora Janukovyča s lídrami opozície, dnes ráno v centre Kyjeva došlo k prudkým potýčkam medzi radikálnymi demonštrantmi a zásahovými policajnými jednotkami. Spravodajca agentúry AP dnes na Majdane napočítal 18 mŕtvych tiel. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo sedem mŕtvych, čím počet obetí násilností od ich vypuknutia v utorok stúpol na 35. Väčšina obetí utrpela so životom nezlučiteľné strelné zranenia v oblasti srdca, hlavy alebo brušnej dutiny.

Situácia v Kyjeve je naďalej veľmi napätá, podľa zdrojov televízie Espreso.tv v Národnom štábe odporu, na ktorý sa odvoláva agentúra UNIAN, má byť v meste dnes popoludní vyhlásený výnimočný stav.

Aktivisti nesú na nosidlách zraneného demonštranta počas potýčok s poriadkovou políciou na Námestí nezávislosti v Kyjeve 20. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Štáb vyzval občanov, aby prišli podporiť požiadavky opozície na Majdanu. Upozornil, že súčasťou opatrení môže byť odstavenie internetu a signálu mobilnej siete.

Podľa agentúry Interfax Kyjevčania húfne opúšťajú časť mesta na pravom brehu Dnepra, pričom premávka po mostoch na druhý breh je sťažená. Metro zatiaľ stále nepremáva a ostatné prostriedky MHD len ojedinele. Štvrte v centre Kyjeva sú podľa Interfaxu prakticky vyľudnené. Zamestnávatelia nielen v centre, ale aj v okrajových štvrtiach, pustili dnes svojich podriadených z práce domov oveľa skôr.

Ministri EÚ vidia šancu na kompromis medzi Janukovyčom a demonštrantmi



Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová otvára zvonením mimoriadne zasadanie ministrov zahraničných vecí EÚ k situácii na Ukrajine v Bruseli vo štvrtok 20. februára 2014.
Foto: TASR/AP
Šéfovia diplomacií Nemecka, Francúzska a Poľska, ktorí dnes v Kyjeve rokovali s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom, vidia šancu na kompromis medzi ním a demonštrantmi.

"Existuje šanca na kompromis," uviedol pre agentúru Reuters zdroj blízky rokovaniam.

Ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski podľa diplomatických zdrojov zostávajú na Ukrajine a v Bruseli sa nezúčastnia na dnešnom mimoriadnom zasadnutí šéfov diplomacií EÚ.


Šéfovia diplomacií EÚ sa dohodli na sankciách, navrhujú východisko



Zákaz vydávania víz a zmrazenie bankových účtov osobám zodpovedným na násilie na Ukrajine sú sankcie, na ktorých sa dnes dohodli ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Rozhodli sme sa postupovať veľmi rýchlo a do niekoľkých hodín zakázať vydávanie víz a zmraziť účty tým, ktorí sa dopustili násilia," informovala novinárov šéfka talianskej diplomacie Emma Boninová po mimoriadnej schôdzke v Bruseli.
x x x
Šéfovia diplomacií Nemecka, Francúzska a Poľska, ktorí dnes v Kyjeve rokovali s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom, navrhli plán politického urovnania krízy na Ukrajine. Počas nasledujúcich mesiacov by sa mala vytvoriť prechodná vláda, začať ústavná reforma a uskutočniť parlamentné a prezidentské voľby, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na európske diplomatické zdroje.