Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské letectvo varuje pred hrozbou raketových útokov

Kráter, ktorý sa nachádza pred rodinnými domami po ruskom vzdušnom útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Zintenzívnenie úderov na vojenské ciele na Ukrajine hlásil v pondelok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tak reagoval na víkendový útok na ruské mesto Belgorod.

Kyjev 2. januára (TASR) - Letecký poplach pre niektoré oblasti vyhlásila v utorok skoro ráno ukrajinská armáda s tým, že existuje hrozba ruských raketových útokov na Ukrajinu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Raketová hrozba na územiach, kde platí letecký poplach! Hrozba odpálenia riadených striel z lietadiel Tu-95MS. Vo vzduchu je celkovo 16 strategických bombardérov Tu-95MS," varovalo na platforme Telegram ukrajinské letectvo.

Zintenzívnenie úderov na vojenské ciele na Ukrajine hlásil v pondelok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tak reagoval na víkendový útok na ruské mesto Belgorod.

Pri útoku na Belgorod v sobotu podľa ruských úradov zahynulo 24 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia. Došlo k nemu po tom, ako Moskva v piatok podnikla rozsiahle útoky raketami a dronmi na ukrajinské mestá. Najväčší vzdušný úder na Ukrajinu od začiatku vojny, s výnimkou prvých dní neustáleho bombardovania, si podľa tamojších predstaviteľov vyžiadal najmenej 40 mŕtvych.

Približne dve hodiny po polnoci otriasli explózie aj hlavným mestom Kyjev, kde sa ukrajinské letectvo usilovalo odraziť dronový útok, uviedli tamojší predstavitelia.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že v Kyjeve bolo počuť explózie a vypukol aj požiar. O zostrelení dronov nad mestom informoval aj starosta Mykolajiva.

Ukrajinské letectvo uviedlo, že v priebehu noci na utorok zostrelilo 35 iránskych dronov Šáhid, ktorými útočilo Rusko na Ukrajinu.