Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Podľa SBU lietadlo zostrelili kozáci

Miesto nešťastia, kde sa zrútil Boeing 777-200 malajzijskej spoločnosti, ktorý smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Foto: TASR/AP
Na snímke je malajzijské lietadlo Boeing 777-200, rovnaký typ ako ten, ktorý sa zrútil na ukrajinsko-ruskej hranici. Foto: TASR/AP

Separatisti sú pripravení uzavrieť s Kyjevom humanitárne prímerie.

Doneck/Moskva 17. júla (TASR) - Malajzijské dopravné lietadlo typu Boeing-777 smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru s 295 osobami na palube sa dnes popoludní zrútilo na východe Ukrajiny, v katastri Grabova v Doneckej oblasti neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice.

Informovali o tom ukrajinské i ruské internetové servery, ako aj svetové tlačové agentúry, ktoré však pravdivosť správy nemohli ešte overiť.

Podľa nemenovaných zdrojov internetového vydania denníka Ukrajinska pravda sa spojenie s posádkou lietadla prerušilo o 16.20 h miestneho času. Periodikum píše ako jediné o zostrelení stroja bez uvedenia ďalších podrobností a dodáva, že stroj letel nad ukrajinským územím cez medzinárodný koridor.

Na palube lietadla typu Boeing-777, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, bolo podľa spoločnosti Malaysia Airlines 295 ľudí - 280 pasažierov a 15 členov posádky. Obetí je však vyše 300, informoval poradca ukrajinského ministerstva vnútra Zorian Škiriak.

Pomoc prichádza z Ruska aj USA



Zábery ukazujú kúdoly dymu, ktoré idú z havarovaného malajzijského lietadla.
Foto: TASR/AP


USA ponúkli Ukrajine pomoc pri vyšetrovaní zrútenia malajzijského lietadla

Americký viceprezident Joe Biden hovoril dnes s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. V telefonáte ponúkol podporu USA pri objasňovaní zrútenia malajzijského dopravného lietadla neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice, informovala s odvolaním sa na Biely dom agentúra Reuters.

Pomoc Spojených štátov vyšetrovateľom príčiny zrútenia lietadla, na ktorého palube bolo 295 ľudí, ponúkol aj americký prezident Barack Obama. V krátkom vystúpení pred novinármi dodal, že americkí predstavitelia zisťujú, či boli na palube aj občania USA, informovala agentúra DPA.

Separatisti sú pripravení na "humanitárne prímerie" s Kyjevom

Domobrana Doneckej ľudovej republiky sa chystá uzavrieť dvoj- až trojdňové "humanitárne prímerie" s Kyjevom s cieľom umožniť vyšetrovanie dnešného zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. Oznámil to premiér samozvanej republiky Alexandr Borodaj.

"Sme v režime videokonferencie s úradmi v Kyjeve. Umožníme sem prístup medzinárodným organizáciám," citovala Borodaja agentúra RIA Novosti.

Ukrajinský predstaviteľ medzitým informoval, že pohotovostným zložkám bránia v práci ozbrojení separatisti.

"Pátracie práce sú ťažké, pretože hovoríme o veľkom okruhu... ale aj preto, že ozbrojení teroristi, ktorí sú na mieste, veciam bránia," povedal šéf ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie Serhij Bočkovskyj novinárom. Bližšie podrobnosti neposkytol, uviedla agentúra Reuters.

Rusko podľa agentúry Reuters požiadalo Kyjev o povolenie pomôcť pri záchranných operáciách.

Národnosti, ktoré v lietadle boli





Na palube malajzijského lietadla boli najmenej štyria Francúzi, deviati Briti

Najmenej štyria Francúzi boli na palube malajzijského dopravného lietadla, ktoré sa dnes zrútilo na východe Ukrajiny. Informoval o tom francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

"Je potrebné, aby sa extrémne rýchlo začalo vyšetrovanie tejto vážnej tragédie," citovala ministra agentúra Reuters.

Britské noviny The Telegraph medzitým informovali o deviatich Britoch na palube. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Zorian Škiriak hovoril tiež o 23 amerických občanoch v lietadle.

Po správach holandských médií o niekoľkých desiatkach holandských obetí televízia RTL uviedla, že v lietadle cestovalo 71 holandských občanov.

Letisková hala na letisku Schiphol v Amsterdame.
Foto: TASR/AP


Letisko v Amsterdame sa zahalilo do smútku

Rodinných príslušníkov a priateľov pasažierov letu spoločnosti Malaysia Airlines, smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, dnes v dvoch autobusoch odviezli po tom, čo sa ich asi stovka zhromaždila na letisku Schiphol v holandskej metropole, na neznáme miesto v sprievode policajnej eskorty.

Letisko oznámilo, že bez prítomnosti zástupcov médií budú informovaní o okolnostiach havárie.

Samotný vzdušný prístav sa dnes zahalil do smútku, píše agentúra DPA. Ako informovala holandská televízia, hala letiska sa zaplnila bezradnými, zarmútenými a plačúcimi ľuďmi, ktorí sa hlásili pri informačnom okienku.


Išlo o teroristický čin?



Miesto nešťastia, kde sa zrútil Boeing 777-200 malajzijskej spoločnosti, ktorý smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur.
Foto: TASR/AP


Podľa zachyteného telefonátu sú za zostrelením lietadla kozáci

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines s takmer 300 ľuďmi na palube zostrelili dnes popoludní nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny "kozáci", stojaci na Černužynskom stanovišti. Vyplýva to z informácií, ktoré odpočúvaním telefonátov proruských separatistov získala a vo večerných hodinách zverejnila Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

Rovnakú informáciu zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí aj ukrajinský politik Oleh Ťahnybok, o čom informoval internetový server www.unn.com.ua.

V zachytenom rozhovore, ktorý je podľa SBU dialógom predstaviteľa separatistov Igora Bezlera (pod krycím menom Bes) a jeho ruského kurátora, plukovníka Geranina, prebieha konverzácia o situácii po dopade stroja, o počte obetí, ako aj o ich veciach, vrátane eventuálnych zbraní či cestovných dokumentov.

Bol to teroristický čin, tvrdí ukrajinský prezident
Zrútenie malajzijského dopravného lietadla v Doneckej oblasti bol "teroristický čin", vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko."Chcem upozorniť, že to nenazývame incidentom ani katastrofou, ale teroristickým činom," citovala prezidenta agentúra UNIAN. Porošenko taktiež oznámil, že pozval na Ukrajinu holandských expertov, aby dôkladne vyšetrili tento "teroristický čin".

Malajzijské lietadlo údajne zostrelili separatisti.

Na miesto pádu malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny dorazili prvé jednotky domobrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Informoval o tom podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin.

"Jednotky domobrany sú už na mieste. Oznámili, že medzi obeťami sú aj deti," citovala Purgina agentúra Interfax-Ukrajina.

Malajzijského premiéra Najiba Razaka správa šokovala, napísala agentúra ITAR-TASS.

Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Tony Brenton pre spravodajskú stanicu BBC povedal, že nebude veľkým prekvapením, ak by podozrenie najprv padlo na proruských separatistov.

"Bolo by to dosť zničujúce pre nich aj pre ich ruských podporovateľov... Rusi im nepochybne dodávajú zbrane, takmer iste protilietadlové zbrane, takže Rusko by bolo do toho veľmi pravdepodobne zapletené, čo by zvýšilo kritiku na adresu Ruska," dodal Brenton.

Malajzijské dopravné lietadlo nad Ukrajinou zostrelili separatisti, tvrdí ukrajinská strana

Malajzijské dopravné lietadlo na východe Ukrajiny zostrelili dnes separatisti, tvrdí poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Podľa neho stroj letel vo výške 10.000 metrov, keď ho zasiahla strela z raketového systému Buk.

Na palube lietadla typu Boeing-777, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, bolo podľa agentúry AP 295 ľudí - 280 pasažierov a 15 členov posádky.

K údajnému zostreleniu došlo v katastri Grabova v Doneckej oblasti neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice.

Letecká spoločnosť Malaysia Airlines na Twitteri uviedla, že stratila kontakt so svojím letom MH17 z Amsterdamu, ktorého posledná pozícia bola v ukrajinskom vzdušnom priestore.

Zábery z amatérskej kamery ukazujú kúdoly dymu, ktoré idú z havarovaného malajzijského lietadla.
Foto: Youtube


K údajnému zostreleniu lietadla mohlo dôjsť v dôsledku ľudského omylu

K údajnému zostreleniu malajzijského dopravného lietadla, ktoré sa dnes popoludní zrútilo na východe Ukrajiny, neďaleko ukrajinsko-ruskej štátnej hranice, mohlo dôjsť v dôsledku zlyhania ľudského faktora na strane separatistov alebo ruských dobrovoľníkov.

Tvrdí to podľa tlačovej agentúry UNIAN nemenovaný zdroj z ukrajinského rezortu obrany, podľa ktorého ruská protivzdušná obrana poskytla zrejme silám, ktoré vypálili predmetnú raketu, súradnice ukrajinského armádneho dopravného lietadla typu IL-76, ale v dôsledku chyby došlo k zostreleniu civilného stroja nachádzajúceho sa neďaleko vytipovaného cieľa.

Ukrajinský stroj letel v inkriminovanom čase s nákladom určeným pre obkľúčené armádne sily v regióne.

Tak ukrajinské vládne sily, ako aj separatisti sa už nechali počuť, že nedisponujú vojenskými prostriedkami na zostrelenie stroja letiaceho vo výške 10.000 metrov.

Separatisti chcú poslať čierne skrinky do Moskvy

Čierne skrinky z malajzijského dopravného lietadla, ktoré sa dnes zrútilo na východe Ukrajiny, chcú proruskí separatisti odovzdať na expertízu do Moskvy. Podľa agentúry Interfax tvrdia, že ich už našli.

Podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin povedal, že "bezpodmienečne ich s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdáme MAK (Medzištátnemu leteckému výboru), do Moskvy".

"Pracujú tam vysokokvalifikovaní odborníci, ktorí môžu presne určiť príčinu katastrofy, hoci je i tak zrejmá," citovala Purgina agentúra Interfax-Ukrajina.

Purgin ešte predtým informoval, že na miesto pádu stroja typu Boeing-777 dorazili prvé jednotky domobrany Doneckej ľudovej republiky.

Fotogaléria z leteckého nešťastia



Renomované letecké spoločnosti sa po tragédii vyhnú Ukrajine

Eurocontrol, medzinárodná organizácia koordinujúca činnosť národných subjektov pre riadenie letovej prevádzky so sídlom v Bruseli, dnes odporučila pilotom na celej planéte, aby sa vyhli ukrajinsko-ruskej prihraničnej oblasti, kde dnes došlo k zrúteniu Boeingu-777 spoločnosti Malaysia Airlines.

Už skôr prišli správy najskôr z Amsterdamu, odkiaľ dnes vyštartoval havarovaný stroj na posledný let do Kuala Lumpuru, ako aj z Berlína o tom, že lietadlá z holandskej metropoly smerujúce na Ďaleký východ sa vyhnú spomínanej oblasti a že lietadlá nemeckej spoločnosti Lufthansa nebudú až do odvolania využívať vzdušný priestor nad východnou Ukrajinou.

Ako večer informovalo v Paríži francúzske ministerstvo dopravy, tamojšie letecké spoločnosti vyzvalo, aby preventívne, až do vyjasnenia príčin dnešnej tragédie, ktorá si vyžiadala viac ako 300 obetí, nevyužívali vzdušný priestor Ukrajiny. Spoločnosť Air France už predtým oznámila, že s okamžitou platnosťou prestala využívať koridor nad východnou Ukrajinou.

To isté platí aj o spoločnostiach Aeroflot, Transaero, Turkish Airlines či Českých aerolíniach (ČSA), ktoré urgentne riešia trasu pred pripravované lety do Tbilisi a Rostova na Done. Ak by sa tak nepodarilo v nasledujúcich hodinách, oba lety, ktoré by mali odštartovať z Prahy okolo polnoci, zrušia.

Najväčší britský letecký dopravca British Airways informoval, že koridor nad východnou Ukrajinou nevyužíva.

Reakcie na letecké nešťastie



Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Foto: TASR/AP



Merkelová i Steinmeier zhrození, šokovaní leteckou tragédiou na Ukrajine

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová je šokovaná leteckou haváriou na východe Ukrajiny a požaduje komplexné a nezávislé vyšetrenie okolností, ktoré predchádzali zrúteniu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.

Smútok šéfky nemeckej vlády nad takmer troma stovkami obetí a jej spoluúčasť pozostalým tlmočil dnes v Berlíne hovorca spolkového kabinetu Steffen Seibert, vyplýva z agentúrnej správy DPA.

Aj predpokladané okolnosti, v zmysle ktorých malo byť lietadlo letiace v značnej výške zostrelené, sú šokujúce. Ak by sa táto správa potvrdila, potom by predstavovala ďalšiu tragickú eskaláciu konfliktu na východe Ukrajiny, odznelo v nemeckej metropole.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier, ktorý dnes pricestoval na trojdňovú oficiálnu návštevu Mexika, reagoval na správy z Ukrajiny zhrozene a vyslovil sa za vyšetrenie celej záležitosti na medzinárodnej úrovni.

Podľa vlastných slov sa mu nedostáva slov v reakcii na fakt, že stovky úplne nezainteresovaných ľudí prišli o život takýmto strašným spôsobom.

"Očakávame, že sa urobí maximum pre čo najrýchlejšie vyšetrenie incidentu. Separatisti by mali neodkladne garantovať prístup k miestu nehody pre všetkých záchranárov a príslušníkov bezpečnostných zložiek," podčiarkol.

Nemecký minister zahraničných vecí zaslal svojmu rezortnému kolegovi z Malajzie kondolenčný list.

Ashtonová vyzvala na neodkladné medzinárodné vyšetrenie tragédie na Ukrajine

Európska únia požaduje vyšetrenie havárie civilného dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa dnes zrútilo na východe Ukrajiny, a to na medzinárodnej úrovni. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes večer v Bruseli vyhlásila, že na miesto nešťastia by mal byť voľný prístup. Okolnosti musia byť neodkladne objasnené, zdôraznila.

Podľa slov Britky v službách Európskej únie by sa konflikt na Ukrajine mal skončiť.

Ukrajina a proruskí separatisti sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti za tragédiu, ktorá si vyžiadala viac ako 300 obetí, zo zostrelenia stroja.

Porošenko už vyjadril hlbokú sústrať rodinám a blízkym obetí leteckej tragédie

Za vytvorenie štátnej vyšetrovacej komisie s účasťou zahraničných subjektov, vrátane zástupcov Holandska a Malajzie, ako aj medzinárodných organizácií, na objasnenie príčin leteckého nešťastia na východe Ukrajiny sa dnes vyslovil najvyšší predstaviteľ postsovietskej republiky, prezident Petro Porošenko.

Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda s odvolaním sa na tlačovú službu hlavy štátu.

Prezident Porošenko v menej ukrajinského štátu vyjadril hlbokú sústrasť rodinám a blízkym obetí tejto tragédie.
Premiér Jaceňuk nariadil vyšetrovanie

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil vyšetrovanie "leteckej katastrofy" na východe krajiny, informovala agentúra Reuters.

Podľa nej jeden zo záchranárov videl na mieste najmenej 100 tiel. Trosky lietadla sú údajne roztrúsené do 15 kilometrov od miesta dopadu.

Líder proruských separatistov Alexandr Borodaj obvinil zo zostrelenia stroja ukrajinskú armádu.

Prezident Putin zaslal kondolenčný telegram vláde Malajzie

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v reakcii na haváriu malajzijského lietadla neďaleko ukrajinsko-ruskej štátnej hranice vyjadril spoluúčasť malajzijskej vláde a smútok nad tým, že si katastrofa nad ukrajinským územím vyžiadala tak mnoho obetí na životoch.

Vyplýva to z obsahu sústrastného telegramu, ktorý prvý muž Kremľa zaslal do Kuala Lumpuru a o ktorom informovala tlačová agentúra DPA.

Najvyšší ruský predstaviteľ požiadal vládu Malajzie, aby tlmočila všetkým pozostalým obetí jeho spoluúčasť, uviedla tlačová agentúra Interfax.



Miesto, kde sa lietadlo zrútilo.
Foto: Twitter


TASR prináša výberovú chronológiu najväčších leteckých nešťastí v 21. storočí.

30. januára 2000 - Pobrežie Slonoviny - Dopravný Airbus A-310 spoločnosti Kenya Airways sa so 179 osobami na palube zrútil do Atlantického oceánu pri brehoch Pobrežia Slonoviny. Záchranárom sa podarilo vyloviť z mora osem živých osôb.

25. júla 2000 - Francúzsko - Nadzvukové lietadlo Concorde spoločnosti Air France sa zrútilo neďaleko Paríža. Pri havárii zahynulo 113 ľudí, z toho 97 Nemcov. Zahynulo všetkých 109 ľudí na palube lietadla a štyri osoby na zemi. Letecké nešťastie pri Paríži prakticky znamenalo koniec prevádzkovania nadzvukových lietadiel Concorde.

11. septembra 2001 - USA - Teroristi uniesli štyri lietadlá amerických leteckých spoločností American Airlines a United Airlines. Prvé dva stroje zničili Svetové obchodné centrum v New Yorku, tretí narazil do Pentagónu vo Washingtone. Štvrté lietadlo sa zrútilo neďaleko Pittsburghu. V lietadlách zahynulo 265 ľudí a ďalších približne 3000 osôb zomrelo v troskách budov.

12. novembra 2001 - USA - Airbus A-300 spoločnosti American Airlines s 260 ľuďmi na palube, letiaci z New Yorku do Dominikánskej republiky, sa po štarte zrútil v newyorskej rezidenčnej štvrti Rockaway Beach. Pri havárii zahynulo ďalších päť ľudí na zemi.

25. mája 2002 - Hongkong - Boeing 747-200 taiwanskej spoločnosti China Airlines s 225 osobami na palube spadol do mora pri lete z Taiwanu do Hongkongu.

19. februára 2003 - Irán - Pri havárii vojenského lietadla, ku ktorej došlo na juhovýchode Iránu, zahynulo 276 osôb. Všetky obete boli príslušníkmi iránskych elitných Revolučných gárd. K havárii stroja typu Antonov došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Šahdád, asi 80 kilometrov od cieľa cesty, mesta Kermán.

8. mája 2003 - KDR - Desiatky vojakov s manželkami a deťmi zahynuli po tom, ako sa otvorila zadná rampa lietadla nad juhovýchodom Konžskej demokratickej republiky. Uviedol to jeden z pasažierov, ktorý nehodu prežil. V lietadle sa nachádzalo asi 200 ľudí. Rampa sa rozletela, keď stroj letel vo výške vyše 3000 metrov. Nešťastie, ku ktorému došlo v polovici cesty v oblasti mesta Kasaj, prežilo asi 40 pasažierov.

14. augusta 2005 - Grécko - V blízkosti gréckej metropoly Atény sa zrútilo lietadlo cyperskej charterovej spoločnosti. K nehode došlo neďaleko mestečka Oropos. Boeing 737-300 spoločnosti Helios Airways bol na ceste z cyperskej Larnaky do Prahy. Leteckú katastrofu neprežil ani jeden zo 121 pasažierov a členov posádky.

16. augusta 2005 - Venezuela - Na pomedzí Venezuely a Kolumbie sa zrútilo lietadlo spoločnosť West Caribbean. Havária s vyžiadala životy všetkých 152 cestujúcich a ôsmich členov posádky.

5. septembra 2005 - Indonézia - Vyše 160 ľudí zahynulo pri páde dopravného lietadla do husto obývanej štvrte tretieho najväčšieho indonézskeho mesta Medan. Lietadlo Boeing 737-200 spoločnosti Mandala Airlines, smerujúce do Jakarty, sa zrútilo po štarte na rušnú ulicu a rad domov len 500 metrov od letiska.

22. augusta 2006 - Ukrajina - Pri neúspešnom núdzovom pristátí pri meste Doneck na východe Ukrajiny havarovalo lietadlo Tupolev TU-154 so 170 ľuďmi na palube. Haváriu nikto neprežil. Medzi obeťami bolo aj 39 detí.

17. júla 2007 - Brazília - Dopravné lietadlo Airbus A320 počas pristávania v Sao Paule zišlo z pristávacej dráhy a vrazilo do čerpacej stanice. Po nehode stroj zachvátil požiar a nikto zo 176 ľudí na palube neprežil. Na zemi pri tejto tragédii zahynulo ďalších 23 ľudí.

20. augusta 2008 - Španielsko - Lietadlo typu MD-82 spoločnosti Spanair so 166 pasažiermi a šesťčlennou posádkou, smerujúce na Kanárske ostrovy, havarovalo pri štarte na madridskom letisku. Pri nehode zahynulo 154 ľudí.

20. mája 2009 - Indonézia - Vojenské lietadlo sa zrútilo na obytné domy v provincii Východná Jáva. O život prišlo 101 osôb, ďalších 15 utrpelo zranenia. Stroj po dopade začal horieť. Na palube stroja Hercules C-130 sa nachádzalo 98 cestujúcich a 11 členov posádky. Lietadlo prevážalo z Jakarty na vojenskú základňu vojakov a ich rodiny, vrátane desiatich detí.

1. júna 2009 - Brazília - Airbus A330-200 spoločnosti Air France s 228 ľuďmi na palube, vrátane troch občanov SR, havaroval nad Atlantikom. Do 26. júna, keď bolo odvolané pátranie po obetiach, bolo objavených 51 mŕtvol a 600 kusov z vraku.

30. júna 2009 - Jemen - Dopravné lietadlo jemenských aerolínií sa zrútilo do Indického oceánu pri Komorských ostrovoch. Na palube bolo 153 ľudí, z toho 142 pasažierov a 11 členov posádky. Stroj letu IY 628 odštartoval z jemenského hlavného mesta Saná a zrútil sa za zlého počasia 15 minút pred pristátím na komorskom letisku Moroni. Z havarovaného lietadla A310-300 sa podarilo zachrániť iba 14-ročné francúzske dievča komorského pôvodu.

15. júla 2009 - Irán - Dopravné lietadlo iránskych aerolínií sa zrútilo v severozápadnom Iráne. Zahynulo 169 ľudí, z toho 16 členov posádky. Stroj spoločnosti Caspian Airlines smeroval z Teheránu do arménskeho hlavného mesta Jerevan.

10. apríla 2010 - Poľsko - Deväťdesiatšesť ľudí zahynulo pri páde poľského prezidentského špeciálu neďaleko západoruského Smolenska. Na palube sa nachádzal prezident Lech Kaczynski a manželka, ako aj mnoho ďalších významných poľských predstaviteľov.

12. mája 2010 - Líbya - Pri havárii Airbusu 330 letiaceho z Juhoafrickej republiky, ku ktorej došlo pred medzipristátím na medzinárodnom letisku v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, zahynulo 103 ľudí. Väčšinu pasažierov tvorili holandskí turisti. Nehodu ako jediný prežil deväťročný holandský chlapec.

22. mája 2010 - India - Boeing 737-800, ktorý odštartoval z Dubaja, zišiel z vlhkej pristávacej dráhy v Mangalúru na juhozápade Indie. Stroj skončil v blízkom lesnatom poraste, rozlomil sa na dve časti a začal horieť. Na palube sa nachádzalo 160 indických cestujúcich a šesť členov posádky. Indickí záchranári objavili v troskách havarovaného lietadla v meste Mangalúru všetkých 158 obetí.

28. júla 2010 - Pakistan - Haváriu pakistanského dopravného lietadla v horách pri hlavnom meste Islamabad neprežil nikto zo 152 ľudí na palube. Airbus A320 sa zrútil do oblasti pohoria Margalla počas pokusu o pristátie v Islamabade, kam smeroval z mesta Karáčí na juhu Pakistanu. Lietadlo patrilo súkromnej leteckej spoločnosti Airblue. Na palube bolo 146 pasažierov, vrátane siedmich detí, a šesť členov posádky. Medzi obeťami boli aj dvaja Američania.

3. júna 2012 - Nigéria - Dopravné lietadlo so 153 osobami na palube sa zrútilo na budovu v husto obývanej štvrti nigérijského Lagosu. K nehode došlo krátko pred pristátím na letisku v hospodárskej metropole krajiny, kam smerovalo z hlavného mesta Abuja. Svedkovia uviedli, že vrazilo do budovy a vybuchlo. Podľa niektorých pred zrážkou zasiahlo elektrické vedenie. Nehoda si vyžiadala životy okolo 200 ľudí - všetkých 153 osôb na palube a najmenej dvoch ľudí na zemi. Išlo o matku zvierajúcu v náručí svoje bábätko.

7. marca 2014 - Malajzia - Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube zmizlo dve hodiny po odlete z Kuala Lumpuru do Pekingu. Boeing 777-200 s 227 cestujúcimi a 12 členmi posádky sa podľa predpokladov zrútil do mora. Pátranie sa v posledných mesiacoch zameriava na oblasť Indického oceánu juhozápadne od Austrálie. Miesto dopadu lietadla však stále neznáme - s najväčšou pravdepodobnosťou sa nachádza na dne oceánu - ale zostávajú silné pochybnosti, čo spôsobilo jeho zrútenie. V súvislosti so zmiznutím stroja sa vynorili otázky poukazujúce na prípadné zlyhanie bezpečnostných opatrení po tom, čo medzinárodná policajná organizácia Interpol potvrdila, že najmenej dvaja pasažieri na palube lietadla cestovali s ukradnutými pasmi.