Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Proruskí aktivisti v Luhansku sa chystajú na útok vládnych síl

Závory zabraňujúce vstup k budove regionálnej tajnej služby v Luhatsku, streda 10. apríla 2014 Foto: TASR/AP

Cieľom separatistov je vypísanie referenda o štatúte ich oblastí, aké sa 16. marca konalo na Krymskom polostrove a viedlo k jeho pripojeniu k Ruskej federácii.

Luhansk 9. apríla (TASR) - Proruskí separatisti v Luhansku začali posilňovať barikády okolo budovy tajnej služby, ktorú obsadili an prelome týždňa, a pripravujú si zásoby zápalných fliaš.

Reagujú tak zrejme na vyhlásenie ministra vnútra Arsena Avakova, ktorý dnes pripustil, že bezpečnostné zložky môžu proti nim použiť silu.

Budova SBU v Luhansku je len jednou z viacerých vládnych budov na východnej Ukrajine, ktorých sa v nedeľu a v pondelok zmocnili proruskí separatisti. Ako konštatuje agentúra AP, ide o ďalší prejav eskalácie protestov proti dočasnej vláde, ktorá sa dostala k moci koncom februára po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča.

Cieľom separatistov je vypísanie referenda o štatúte ich oblastí, aké sa 16. marca konalo na Krymskom polostrove a viedlo k jeho pripojeniu k Ruskej federácii.

Hovorkyňa ukrajinskej polície dnes súčasne spresnila, že správy o tom, že budove SBU sú zadržiavaní rukojemníci nie sú správne. Túto interpretáciu udalostí odmietajú aj samotní proruskí demonštranti. Podľa polície sa nepotvrdili ani informácie, že budova je podmínovaná.

Maskovaný muž stojí pred barikádou pred budovou tajnej služby v Luhatsku, streda 9. apríla 2114
Foto: TASR/AP


Hovorkyňa luhanskej polície Tatiana Pohukajová potvrdila pokračovanie vyjednávania a vyjadrila nádej, že sa krízu podarí vyriešiť pokojnou cestou, lebo "nikto nepotrebuje krv ani obete". Konanie rokovaní potvrdil aj hovorca aktivistov v Luhansku, ktorý dodal, že budovu SBU v noci nadnes opustilo 50 ľudí. V objekte sa podľa neho stále nachádzajú ľudia.

"Tí, ktorí odišli, neboli pripravení zostať tu a bojovať," uviedol hovorca, ktorý sa agentúre Reuters predstavil ako Vasilij. Spresnil, že on i jeho druhovia mienia bojovať až do referenda o nezávislosti od Kyjeva. Pripustil, že budú musieť Rusko požiadať o podporu a súčasne vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin im pomoc poskytne.

Mnohí aktivisti majú na tvárach masky alebo aspoň rúška. Pokračujú v budovaní barikád z pneumatík, drevených debien a vriec s pieskom a pripravujú si zásoby zápalných fliaš. Mnohí z nich sú ozbrojení strelnými zbraňami.

Demonštranti v Donecku ešte stále kontrolujú budovu oblastnej rady, ale vládnym bezpečnostným zložkám sa už podarilo ukončiť okupáciu Charkova proruskými aktivistami.

Minister Avakov dnes vyhlásil, že krízová situácia bude vyriešená do 48 hodín. Dodal, že na stole sú dva varianty riešenia situácie v Donecku. "Pre tých, ktorí sú ochotní pristúpiť na dialóg, máme politické riešenie. Marginálne sily, ktorým ide o konflikt, dostanú odpoveď v podobe použitia sily".

Ukrajinská vláda tvrdí, že obsadenie administratívnych budov na juhovýchode Ukrajiny je súčasťou ruského plánu na destabilizáciu situácie v krajine a jej rozdrobenie, šo však Moskva popiera.

Proruskí demonštranti sa zhromaždili pri barikáde pred budovou oblastnej rady v Donecku v stredu 9. apríla 2014.
Foto: TASR/AP


Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyhlásil, že rozpútaním separatistických nepokojov na juhovýchode Ukrajiny sa Moskva snaží pripraviť na podobnú operáciu, akú pred mesiacom uskutočnila na Kryme.

"Spojené štáty a Ukrajina nemajú dôvod na obavy," ubezpečilo však dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí a dodalo, že Rusko mnohokrát vyhlásilo, že v oblasti hranice nepodniká žiadne nezvyčajné alebo neplánované aktivity vojenského významu. Ruský rezort pripomenul, že to potvrdili aj medzinárodné inšpekcie.

Každodenná činnosť ruských jednotiek na ruskom území podľa Moskvy nijako neohrozuje bezpečnosť USA a členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).