Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

V parlamente je návrh, aby útok v Luhansku vyšetril tribunál v Haagu

Poškodená budova oblastnej administratívy v Luhansku po útoku 2. júna 2014 Foto: TASR/AP

Podľa lídra Strany regiónov Oleksandra Jefremova pri leteckom útoku v Luhansku z 2. júna zahynuli civilisti.

Kyjev 4. júna (TASR) - Líder parlamentnej frakcie ukrajinskej Strany regiónov Oleksandr Jefremov navrhol uznať jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu pri vyšetrovaní krvavého útoku na budovu oblastnej administratívy v Luhansku. Návrh rezolúcie zaregistrovali v parlamente dnes, píše agentúra ITAR-TASS.

Podľa Jefremova pri leteckom útoku v Luhansku z 2. júna zahynuli civilisti. "V súlade s Rímskym štatútom Medzinárodného trestného súdu v Haagu sme navrhli parlamentnú rezolúciu na vyšetrenie zločinov proti civilistom z 2. júna. Žiadame parlament, aby podporil túto rezolúciu na vyšetrenie zločinu štátnych úradov voči vlastným občanom," povedal Jefremov.

Bojové lietadlo zaútočilo na budovu gubernátora v centre mesta pravdepodobne kazetovými bombami, tvrdí tlačové oddelenie samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR). Podľa neho zahynulo osem civilistov a 28 ďalších utrpelo ťažké zranenia. Na zozname mŕtvych je aj ministerka zdravotníctva LĽR Natalia Archipovová. Zábery z miesta útoku priniesla televízia RT (rt.com/news/163076-ukraine-lugansk-clashes-jet).

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v utorok vo svojej správe konštatovala, že budova sa stala terčom leteckého útoku, píše ITAR-TASS.

OBSE na svojej internetovej stránke uvádza: "Dňa 2. júna krátko po 15.00 h rakety zasiahli okupovanú budovu oblastnej administratívy. Na základe limitovaného pozorovania SMM (Špeciálna pozorovateľská misia) boli tieto údery výsledkom odpálenia neriadených rakiet z lietadla."

Zástupca ukrajinského generálneho prokuratúra Mykola Golomša však tvrdil, že na budovu vystrelili z protilietadlového raketového systému samotní členovia domobrany.

Predstaviteľ armády Alexej Dmitraškovskij zasa povedal, že k výbuchu došlo priamo v budove. "Najpravdepodobnejšou príčinou výbuchu bola neopatrná a nekvalifikovaná manipulácia so strelnými zbraňami a výbušninami," dodal.