Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: MAAE hlási viac než 40 incidentov na jadrových elektrárňach

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi hovorí počas 66. generálnej konferencie MAAE 26. septembra 2022 vo Viedni Foto: TASR/AP

Pretrvávajúce boje na Ukrajine tiež spôsobujú výpadky v dodávkach elektrickej energie, ktorá je dôležitá pre chladiace systémy všetkých štyroch ukrajinských jadrových elektrární.

Viedeň 24. februára (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo štvrtok oznámila, že od začiatku ruskej invázie zaznamenala viac než 40 mimoriadnych udalostí v spojitosti s jadrovými elektrárňami na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Máme šťastie, že doteraz nedošlo k žiadnemu jadrovému nešťastiu a musíme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme túto šancu minimalizovali," uviedol šéf MAAE Rafael Grossi.

Ruské sily v prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 obsadili vyradenú Černobyľskú jadrovú elektráreň na severe Ukrajiny. Neskôr 4. marca obsadili aj Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAER) na juhu Ukrajiny, ktorá patrí k najväčším v Európe, pripomína DPA. Táto elektráreň je do dnes pod kontrolou Rusov a Grossi už celé mesiace rokuje s Kyjevom a Moskvou o vytvorení bezpečnostnej zóny v jej okolí. Rokovania však zatiaľ úspech nepriniesli, konštatuje DPA.

ZAES bola od marca 2022 opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Pretrvávajúce boje na Ukrajine tiež spôsobujú výpadky v dodávkach elektrickej energie, ktorá je dôležitá pre chladiace systémy všetkých štyroch ukrajinských jadrových elektrární. V novembri boli všetky na dva dni odpojené od externého zdroja energie.