Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Armáda nebude útočiť na mestá, sľubuje šéf ukrajinskej diplomacie

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin Foto: TASR/AP

Pavlo Klimkin podľa agentúry Ukrinform na zasadnutí Atlantickej rady vo Washingtone takisto vyhlásil, že Ukrajina neprestane bojovať o Krym.

Washington 30. júla (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin sľúbil, že armáda nebude útočiť na mestá, ktoré kontrolujú proruskí separatisti.

Klimkin v utorkovom rozhovore pre agentúru Reuters na ukrajinskom veľvyslanectve vo Washingtone podporil zvolanie novej medzinárodnej konferencie s cieľom ukončiť násilie na východe Ukrajiny. Povedal, že o tom diskutoval so svojím americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym.

Klimkin taktiež vyjadril presvedčenie, že napokon iba politické riešenie ukončí konflikt, v rámci ktorého separatisti ovládajú značné časti územia pri ruskej hranici, ako aj mestá Doneck a Luhansk.

"Nezaútočíme na takéto mestá," sľúbil minister. Podľa neho by tak došlo k obetiam na životoch. Doplnil, že ukrajinské orgány získajú mestá pod kontrolou "prostredníctvom politického procesu, nie útokom na mestá".

Mestská rada Luhanska v utorok oznámila, že od začiatku júla si boje o Luhansk vyžiadali 93 civilných obetí vrátane jedného dieťaťa, ďalších 407 civilistov utrpelo zranenia. Krátko nato informovala o ďalších piatich zabitých civilistoch po delostreleckej paľbe, ktorá zasiahla domov dôchodcov. Ruská televízia ukázala zábery s telami na invalidných vozíkoch prikrytých dekami.

Obete hlásila v utorok aj Horlivka v Doneckej oblasti. Úrad starostu mesta, ktoré obkľúčila armáda, informoval o 17 mŕtvych vrátane troch detí v dôsledku ostreľovania.

Klimkin podľa agentúry Ukrinform na zasadnutí Atlantickej rady vo Washingtone takisto vyhlásil, že Ukrajina neprestane bojovať o Krym. "Mnohí na anexiu a okupáciu Krymu zabudli. Chcem povedať, že Krym bol, je a bude ukrajinský," zdôraznil.

Agentúra Interfax-Ukrajina uviedla, že Klimkin hovoril aj o európskej integrácii. Perspektíva ukrajinského členstva v Európskej únii podľa neho "príde oveľa skôr, než by ste uverili".