Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kyjev očakáva, že nový parlament zmení štatút nečlenského štátu NATO

enerálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen počas tlačovej konferencie pred nadchádzajúcim summitom NATO vo Walese v Bruseli 1. septembra 2014. FOTO TASR/AP

Oznámil to dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Brusel 1. septembra (TASR) - Ukrajinské politické vedenie očakáva, že nový parlament, ktorý vzíde z októbrových volieb, zmení zákon o štatúte nečlenského štátu NATO, čo je možnou predohrou k žiadosti o vstup do Severoatlantickej aliancie, oznámil dnes jej generálny tajomník Anders Fogh Rasmussen.

"Chápem, že súčasné politické vedenie v Kyjeve predpokladá, že nový parlament po parlamentných voľbách na Ukrajine zmení legislatívu o nealiančnom štatúte," citovala agentúra Reuters Rasmussena na tlačovej konferencii v Bruseli.

Podľa agentúry DPA Rasmussen taktiež uviedol, že NATO zvýši svoju vojenskú prítomnosť v členských krajinách na východe Európy. Vybuduje tam podľa neho sily rýchlej reakcie.

"Túto hlavnú silu poskytnú spojenci na princípe rotácie a môže obsahovať niekoľko tisíc vojakov pripravených reagovať s podporou leteckých, námorných a špeciálnych síl tam, kde to bude potrebné... To znamená, že pôjde o viditeľnejšiu prítomnosť NATO na východe dovtedy, dokiaľ to bude potrebné," konštatoval Rasmussen. Zdôraznil však, že NATO neporuší dohodu s Ruskom z roku 1997, ktorá obmedzuje prítomnosť aliancie v regióne.