Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina nevydá Rusku autora falošnej správy o 300 mŕtvych v Kemerove

Na archívnej snímke dym stúpa z budovy nákupného centra, ktorú zachvátil požiar v sibírskom meste Kemerovo, 3 000 km východne od Moskvy v nedeľu. Foto: TASR/AP

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie začal trestné stíhanie voči Mykytovi Kuvikovi, ktorý je na sociálnych sieťach známy ako pranker bol prezývkou Jevgenij Voľnov.

Kyjev 29. marca (TASR) - Ukrajina nevydá Rusku autora falošnej správy o údajných 300 obetiach nedávneho požiaru v obchodno-zábavnom centre v Kemerove.

Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa ukrajinskej tajnej služby SBU. Odvolala sa pri tom na ukrajinskú ústavu, podľa ktorej Ukrajina nevydáva svojich občanov na trestné stíhanie v zahraničí.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie v stredu začal viesť trestné stíhanie voči občanovi Ukrajiny Mykytovi Kuvikovi, ktorý je na sociálnych sieťach známy ako pranker bol prezývkou Jevgenij Voľnov. Trestné stíhanie, ktoré voči nemu začali v Rusku, sa týka podozrenia, že svojou správou "vyvolával nenávisť alebo nepriateľstvo".

Videozáznam, ktorý sa na Kuvikovovom konte na YouTube objavil 25. marca, ho zachytáva, ako telefonuje do jednej z márnic v Kemerove a vydávajúc sa na zamestnanca ministerstva pre mimoriadne situácie sa pýta na voľnú kapacitu.

Keď takto v prvej márnici zistil, že nemôžu prijať viac ako sto tiel, Kuvikov personál upozornil, že čoskoro im dovezú viac ako 300 tiel. Zamestnanci boli prekvapení, pretože podľa informácií, čo mali k dispozícii od úradov, sa počet obetí požiaru odhadoval na 60-70.

Požiar v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa vypukol 25. marca na najvyššom poschodí objektu, kde sa nachádzali kinosály. Keďže bola nedeľa, kiná boli plné ľudí, najmä detí vo veku 10-13 rokov.