Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na kyjevskej klinike nezákonne vyvážali deti do zahraničia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Klinika inkasovala za svoje služby 32.000 eur, nájomná matka 6000 eur.

Kyjev 16. júla (TASR) - Ukrajinské úrady informovali v pondelok o odhalení kyjevskej kliniky, ktorá roky predávala do zahraničia deti porodené ukrajinskými nájomnými matkami.

O odhalení hovorili v pondelok na tlačovej konferencii v Kyjeve veliteľ polície Serhij Kňazev a generálny prokurátor Jurij Lucenko. Podľa slov prvého z nich sa podarilo identifikovať stovky nájomných matiek.

Kňazev však nekonkretizoval názov kliniky, ktorá sa špecializovala na umelé oplodnenie, ani identitu 41-ročného cudzinca, ktorý ju podľa jeho slov pred siedmimi rokmi zriadil.

Aj keď sa zahraničné páry v niektorých prípadoch nezdržiavali v čase umelého oplodnenia na území Ukrajiny, ani neposkytli k nemu potrebný biologický materiál, vo falšovaných dokumentoch figurovali ako biologickí rodičia dieťaťa, s ktorým potom bez problémov vycestovali za hranice.

Klinika inkasovala za svoje služby 32.000 eur, nájomná matka 6000 eur.

Na tlačovej konferencii zaznelo, že sa podarilo identifikovať identitu osôb, ktoré získavali nájomné matky a ktoré ich vyplácali. Úrady odhalili aj totožnosť ľudí, ktorí mali na starosti legalizáciu nezákonných ziskov a ktorí sa starali o reklamu kliniky a o cudzincov počas pobytu na Ukrajine.

Ukrajinské úrady požiadali pri vyšetrovaní kauzy zahraničných partnerov o pomoc pri objasnení identity takto vyvezených detí a zaslali už do cudziny celkove 16 predmetných žiadostí o vykonanie s tým súvisiacich úkonov. Presný počet týchto detí zatiaľ nie je známy, uviedol Kňazev. Podľa jeho slov si prípad vyžiada aj preskúmanie existujúcich legislatívnych "dier" s cieľom objasniť v spolupráci s rezortom zdravotníctva, kedy možno v podobných prípadoch hovoriť o trestnej činnosti a kedy nie.