Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina odmieta misiu Vatikánu, o ktorej pápež rokoval aj s Orbánom

Pápež František a maďarská prezidentka Katalin Nováková kráčajú okolo maďarského premiéra Viktora Orbána počas slávnostného privítania na námestí Paláca "Sándor" v Budapešti 28. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Som pripravený urobiť čokoľvek, odpovedal pápež počas návratu z Maďarska do Ríma a uviedol: Prebieha misia, ktorá nie je verejná. Keď bude verejná, budem o nej hovoriť.

Budapešť 2. mája (TASR) - Ukrajina odmieta mierovú misiu Vatikánu, o ktorej počas návštevy Budapešti rokoval minulý piatok pápež František aj s premiérom Viktorom Orbánom. S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom v utorok informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server cituje stanicu Sky News, pre ktorú nemenovaný zdroj blízky úradu ukrajinského prezidenta komentoval tvrdenia Františka o tom, že sa pracuje na mierovej "misii". Na otázku, či počas víkendových rozhovorov v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom alebo so zástupcom ruskej pravoslávnej cirkvi v Maďarsku hovoril o mierových iniciatívach, však neuviedol žiadne podrobnosti.

"Som pripravený urobiť čokoľvek," odpovedal pápež počas návratu z Maďarska do Ríma a uviedol: "Prebieha misia, ktorá nie je verejná. Keď bude verejná, budem o nej hovoriť."

Pre stanicu BBC uvedený zdroj v tejto súvislosti povedal: "Ukrajinský prezident (Volodymyr) Zelenskyj nesúhlasil s takýmito diskusiami v mene Ukrajiny. Ak prebiehajú rokovania, dejú sa bez nášho požehnania, bez nášho vedomia."





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)