Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukrajina odmietla kandidáta na nového ruského veľvyslanca

Niekdajší ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov. Foto: TASR/AP

Moskva navrhla Michaila Babiča, ktorý v minulosti v Rusku zastával viaceré vysoké funkcie, okrem iného aj v rámci Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Kyjev 4. augusta (TASR) - Ukrajina odmietla akceptovať kandidáta na nového ruského veľvyslanca. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostavenú predstaviteľku ukrajinského rezortu diplomacie.

Doterajší veľvyslanec Ruskej federácie na Ukrajine Michail Zurabov, ktorý pôsobil v Kyjeve od roku 2010, sa vzdal svojho postu v júli tohto roku.

Moskva za jeho nástupcu navrhla Michaila Babiča, ktorý v minulosti v Rusku zastával viaceré vysoké funkcie, okrem iného aj v rámci Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Predstaviteľka ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Olena Zerkalová však dnes uviedla, že Kyjev sa rozhodol týmto návrhom nezaoberať. "(Návrh) bol vyňatý z agendy," uviedla v ukrajinskej televízii Zerkalová, ktorá nešpecifikovala dôvody tohto rozhodnutia.

Odmietnutie kandidáta však podľa nej nebude mať žiaden vplyv na ukrajinsko-ruské vzťahy. Doterajší veľvyslanec Zurabov totiž podľa nej nijako neprispel k normalizácií vzťahov medzi oboma krajinami, ktoré sú napäté kvôli konfliktu v Donbase.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na odmietnutie reagoval vyhlásením, že Moskva bude naďalej trvať na kandidatúre Michaila Babiča. Súčasne vystríhal pred možnosťou zníženia úrovne diplomatických stykov medzi Kyjevom a Moskvou.

"Ak ukrajinská strana prijme rozhodnutie o znížení úrovne našich diplomatických vzťahov a bude považovať takýto obmedzený režim za primeraný, tak to bude rozhodnutie ukrajinskej strany," vyhlásil Peskov.

Ukrajina už v roku 2014 - na počiatku krízy na Kryme a v Donbase - nahradila svojho veľvyslanca v Moskve dočasným diplomatickým zástupcom.