Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ukrajina opäť vyzvala Rusko, aby stiahlo z pohraničia svoje jednotky

Ruskí vojaci nakladajú vojenskú techniku. Foto: TASR/AP

Takýto krok by v zmysle výzvy bol v súlade so záväzkami ruskej strany prispieť praktickými aktivitami k zníženiu napätia na juhovýchode Ukrajiny.

Kyjev/Moskva 23. apríla (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes opätovne ruskú stranu, aby stiahla armádne jednotky sústredené v prihraničných oblastiach s Ukrajinou.

Takýto krok by v zmysle výzvy bol v súlade so záväzkami ruskej strany prispieť praktickými aktivitami k zníženiu napätia na juhovýchode Ukrajiny v duchu dokumentu, signovaného po štvorstranných rokovaniach v Ženeve 17. apríla predstaviteľmi Ukrajiny, Ruskej federácie, USA a Európskej únie.

Kyjev ďalej pripomína, že pretrvávajúca koncentrácia ruských ozbrojených síl v pohraničí s Ukrajinou môže vzhľadom na jestvujúce rozhodnutie hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie - o možnom použití sily na Ukrajine viesť ozbrojené formácie proruských aktivistov na východe a juhu krajiny k vyprovokovaniu akcií s cieľom dosiahnuť vstup ruských jednotiek na ukrajinské územie.

Vyhlásenie ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, o ktorom informovala s odvolaním sa na zdroje rezortu tlačová agentúra UNIAN, zdôrazňuje záujem Kyjeva na mierovom riešení situácie a ubezpečuje o odhodlaní ukrajinskej strany naplniť obsah tzv. Ženevskej deklarácie praktickými činmi.

Hovorca južného veliteľstva ruských ozbrojených síl dnes korigoval svoju pôvodnú informáciu o vojenskom cvičení v Rostovskej oblasti. Uviedol, že sa nejednalo o manévre, ale nácvik vojenskej prehliadky, informovala agentúra Reuters.