Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský rezort vnútra odmietol tvrdenia o desiatkach nezvestných

Aktivista v Kyjeve, 3. februára 2014. Foto: TASR/AP Photo

Politická kríza na Ukrajine vstupuje do tretieho mesiaca.

Kyjev 3. februára (TASR) - Ukrajinské ministerstvo vnútra odmietlo dnes tvrdenia opozičných aktivistov, podľa ktorých zmizli počas protivládnych demonštrácií v Kyjeve desiatky ľudí.

Od novembrového vypuknutia nepokojov policajné stanice v Kyjeve dostali deväť správ o nezvestných osobách. Päť z nich sa už podarilo vypátrať, tvrdí rezort vnútra.

"Jedným zo zdrojov informácií o osobách, ktoré údajne zmizli v uplynulých dvoch mesiacoch, je internetová stránka dobrovoľníkov z takzvaného Euromajdanu. K 3. februáru pátrajú po 36 'nezvestných ľuďoch'," citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra ITAR-TASS.

Agentúra RIA Novosti ešte skôr napísala, že zoznam 36 nezvestných demonštrantov zverejnila opozičná skupina Euromajdan SOS v nedeľu. Vraj zmizli od polovice januára. "Informácie sa preverujú a čoskoro bude známe, koľko z týchto ľudí je v skutočnosti nezvestných," citovala agentúra hovorcu ukrajinského ministerstva vnútra Sergeja Burlakova.

Ukrajinská opozícia chce zmeny v ústave

Vodcovia protivládnych protestov v Kyjeve uviedli, že sa usilujú o ústavné zmeny, ktoré oslabia právomoci prezidenta. Očakáva sa, že o týchto zmenách bude rokovať parlament na svojom utorkovom zasadnutí, informovala dnes agentúra Associated Press.

Líder ukrajinskej opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk dnes uviedol, že zmena ústavy by "zrušila diktátorské právomoci prezidenta a preniesla právo vládnuť krajine na Ukrajincov."

Ministerka spravodlivosti Olena Lukašová minulý týždeň pripustila, že úrady pripravujú opatrenia na zmenu ústavy, ale žiadne podrobnosti neposkytla.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý sa snaží vyhnúť konfrontácii s tisíckami protivládnych demonštrantov, sa po štvordňovej práceneschopnosti vrátil dnes do svojho úradu.

Politická kríza na Ukrajine vstupuje do tretieho mesiaca. Protestujúci, žiadajúci odstúpenie Janukovyča, sa v nedeľu zišli na jednej z najväčších demonštrácii za posledné týždne. Opozičný líder Vitalij Kličko vyzval medzitým na sformovanie domobrany, ktorá by odporcov vlády mala chrániť pred násilníckymi bandami.

Časť demonštrantov sa stiahne výmenou za prepustenie aktivistov

Na snímke protivládny demonštrant sedí za barikádou, v pozadí stoja príslušníci poriadkovej polície v centre Kyjeva v pondelok 3. februára 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Kľúčová frakcia ukrajinských protivládnych demonštrantov súhlasila, že sa stiahne z obsadených častí Kyjeva výmenou za prepustenie zadržiavaných aktivistov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Lídri nacionalistického opozičného bloku Pravý sektor a veteráni afganskej vojny sa dohodli s ministerstvom vnútra a bezpečnostnou službou, že vypracú Hruševského ulicu a budovu kyjevskej radnice, ak úrady do piatka prepustia vyše 100 zadržiavaných aktivistov.

Jeden z opozičných aktivistov Dmytro Bulatov 35, ktorý tvrdí, že sa stal obeťou únosu a mučenia, medzitým prisľúbil, že bude pokračovať v boji za demokraciu. Odkázal to z Litvy, kam odcestoval v nedeľu na ošetrenie.

"Bulatov požiadal, aby sme to odkázali, hoci sa cíti fyzicky takmer zničený. Jeho duch však nie zlomený a len čo bude toho schopný, bude pokračovať vo svojej ceste, v práci, ktorú začal. Bude bojovať za demokraciu na Ukrajine," povedala pre Reuters hovorkyňa nemocnice vo Vilniuse.

Bulatova pôvodne vyšetrovali za účasť na "masových nepokojoch". Po intenzívnych rokovaniach so západnými diplomatmi však súd v Kyjeve zamietol návrh na jeho obvinenie a zatknutie.

Do Británie medzitým utiekol radikálny opozičný líder Oleksandr Danyľuk, po ktorom pátrajú v súvislosti s iniciovaním protestov. Oznámil to dnes s tým, že sa chcel vynúť zatknutiu. Líder opozičného hnutia Spoločná vec opustil Ukrajinu po tom, čo úrady koncom januára vydali na neho zatykač. Na sociálnej sieti Facebook napísal, že hranicu prekročil "pešo" a dnes dorazil do Londýna. Jeho manželka a syn odleteli do britskej metropoly ešte minulý týždeň.

"Tymošenková dokázala, že byť vo väzení je ušľachtilé, ale neúčinné. Neplánujeme sa vzdať a ísť do väzenia," citovala z jeho vyhlásenia agentúra RIA Novosti.

Danyľukovi hrozí až 15 rokov za mrežami za údajné organizovanie nepokojov, ktoré si vyžiadali mŕtvych a zranených, tvrdí ukrajinské ministerstvo vnútra. Jeho skupina podľa úradov obsadila minulý týždeň tri kľúčové vládne budovy v Kyjeve. Danyľuk okrem toho vyhlasoval, že je oprávnený zriadiť dočasnú vládu. Aktivity skupiny, ako uviedol, bude odteraz riadiť zo zahraničia. Podľa jeho vyjadrenia pre denník Kyiv Post revolúcia na Ukrajine vstupuje do rozhodujúcej fázy.


ESĽP sa bude mimo poradia zaoberať sťažnosťou ukrajinského demonštranta

Európsky súd pre ľudské práva sa bude mimo poradia zaoberať sťažnosťou ukrajinského účastníka protivládnych demonštrácií v Kyjeve Ihora Syrenka, ktorú doručili súdu 28. januára, oznámila dnes inštitúcia so sídlom v Štrasburgu.

ESĽP požiadal už vládu v Kyjeve o stanovisko k prípadu, ktoré by mala predložiť do 28. februára.

Zo sťažnosti ukrajinského aktivistu vyplýva, že patrí medzi účastníkov demonštrácií v Kyjeve od vlaňajšieho 29. novembra. O deň neskôr ho polícia počas rozohnania demonštrantov zbila a následne nezákonne zadržiavala.

Syrenko sa domnieva, že postup voči nemu a iným demonštrantom bol porušením zákazu neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania, jeho práva na bezpečnosť a slobodu, ako aj práv na zhromažďovanie a právnu pomoc.


Polícia vyšetruje tvrdenia o zmiznutí 36 demonštrantov

Ukrajinská polícia dnes oznámila, že vyšetruje tvrdenia o zmiznutí 36 demonštrantov. Zoznam nezvestných zverejnila v nedeľu opozičná skupina Euromajdan SOS, podľa ktorej zmizli od polovice januára.

"Informácie sa preverujú a čoskoro bude známe, koľko z týchto ľudí je v skutočnosti nezvestných," informoval hovorca ukrajinského ministerstva vnútra Sergej Burlakov.

Jeden z opozičných aktivistov Dmytro Bulatov minulý týždeň oznámil, že sa stal obeťou únosu a mučenia. Neznámi únoscovia, ako tvrdil, ho vyše týždňa zadržiavali, okrem iného ho pribíjali na kríž a chceli od neho informácie o protestnom hnutí.

Šéf ukrajinskej diplomacie Leonid Kožara ale o incidente pochybuje, uviedla agentúra RIA Novosti. "Fyzicky je tento muž v dobrej kondícii. Jediné, čo má, je škrabanec na líci. Vyzerá to tak, že príbeh o únose a mučení nie je vôbec pravdivý," konštatoval v nedeľu minister.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso medzitým oznámil, že únia uvažuje o poskytnutí dodatočnej finančnej pomoci pre Ukrajinu. Nepustí sa však do "ponukovej" vojny s Ruskom o vernosť Kyjeva, citovala Barrosa agentúra AP.