Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Ukrajina oslavuje Deň vyšyvanky

Ilustračná snímka Foto: TASR - Vladimír Benko

Vzory "vyšyvanky" sa líšia v závislosti od regiónu. Nosením tejto košele Ukrajinci dávajú najavo svoj patriotizmus.

Kyjev 16. mája (TASR) - Na Ukrajine sa tento štvrtok oslavuje Deň vyšyvanky, čo je tradičná vyšívaná košeľa, ktorá je súčasťou ľudového kroja. Prezident Volodymyr Zelenskyj pri tejto príležitosti zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu, na ktorej sú aj s manželkou Olenou vo vyšívanom odeve.

Kým Zelenskyj má čiernu košeľu s bielou krížikovou výšivkou, jeho manželka má bielu blúzku s čiernymi kvetinovými motívmi.

V statuse na sociálnych sieťach Zelenskyj napísal, že "vyšyvanku" poznajú deti na Ukrajine od detstva, pretože "symbolizuje jednotu všetkých generácií Ukrajincov v priebehu storočí". Dodal, že za roky odporu voči agresii sa odev s ľudovou výšivkou stal "neformálnou uniformou pre všetkých, ktorí bránia ľudskosť, slobodu a právo na identitu".

Pôvodná "vyšyvanka" je biela, ale v súčasnosti už sú dostupné v akejkoľvek farbe. Napríklad Zelenskyj si vlani vybral zelenú.

Vzory "vyšyvanky" sa líšia v závislosti od regiónu. Nosením tejto košele Ukrajinci dávajú najavo svoj patriotizmus. Organizujú sa aj takzvané vyšyvankové pochody na podporu ľudových tradícií. Deň vyšyvanky býva obvykle v tretí štvrtok mesiaca máj.