Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Konflikt na Ukrajine si od polovice apríla vyžiadal vyše 1100 mŕtvych

Zástupca ukrajinského ministerstva obrany kráča po poli, na ktorom ležia telá prikryté dekami pri dedine Blahodatne na východe Ukrajine 22. mája 2014. Foto: TASR/AP

Podľa pozorovateľov OSN ukrajinská vláda nerobí dosť pre to, aby rozlišovala medzi civilnými a vojenskými cieľmi.

Ženeva 28. júla (TASR) - Konflikt na Ukrajine si od polovice apríla vyžiadal najmenej 1129 mŕtvych a 3442 zranených. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy pozorovateľov OSN.

Podľa nich ukrajinská vláda nepodnikla dostatočné opatrenia, aby predišla civilným obetiam.

Podľa agentúry Reuters ide v poradí o štvrtú správu z konfliktu. OSN ich zverejňuje raz do mesiaca.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová uviedla, že správy o čoraz intenzívnejších bojoch v Doneckej a Luhanskej oblasti sú nesmierne znepokojivé. Zostrelenie malajzijského civilného lietadla na Ukrajine môže podľa nej predstavovať vojnový zločin.

Podľa agentúry DPA Pillayová vyzvala všetky strany konfliktu na ukončenie násilia a obnovenie rešpektovania zákonnosti a ľudských práv.

OSN v správe konštatovala, že proruskí separatisti vystavujú obyvateľstvo na juhovýchode Ukrajiny "zastrašovaniu a teroru". Separatisti podľa nej unášajú, mučia a zabíjajú civilistov a taktiež úmyselne ničia verejnú infraštruktúru. Ukrajinská vláda zasa nerobí dosť pre to, aby rozlišovala medzi civilnými a vojenskými cieľmi.