Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina otestovala protitankové strely Javelin

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kyjev a Washington sa domnievajú, že protitankové strely pomôžu Ukrajine vybudovať dlhodobú obrannú kapacitu.

Kyjev 23. mája (TASR) - Ukrajina otestovala v utorok protitankové strely typu Javelin po prvý raz od ich dodania Spojenými štátmi s cieľom posilniť obranu Kyjeva v konflikte s proruskými separatistami. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil prvý test striel na sociálnej sieti Twitter. "Konečne prišiel tento deň... Som vďačný Spojeným štátom... za pevné rozhodnutie, že Ukrajina by mala byť vyzbrojená," uviedol.

Test vykonali na severe Ukrajiny, na území vzdialenom od východnej frontovej línie. Vo východných oblastiach medzitým napriek prímeriu a diplomatickému úsiliu pokračovali občasné potýčky, píše Reuters.

Washington je jedným z najvytrvalejších podporovateľov Kyjeva od anexie Krymu Moskvou v roku 2014 a následných bojov vo východoukrajinskom regióne Donbas, ktoré si vyžiadali vyše 10.000 obetí.

Kyjev a Washington sa domnievajú, že protitankové strely pomôžu Ukrajine vybudovať dlhodobú obrannú kapacitu. Spojené štáty tvrdia, že strely typu Javelin nemôžu byť efektívne využité na zabratie územia, Rusko však uviedlo, že ich dodanie len ďalej destabilizuje situáciu nabádaním k použitiu sily.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje implementáciu mierovej dohody z Minsku, varovala v utorok pred eskaláciou bojov pozdĺž frontovej línie na Ukrajine.