Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ukrajina oznámila úspešný kyberútok na ruské ministerstvo obrany

Moskva. Foto: TASR/AP

Ruské úrady však predtým oznámili, že Rusko v utorok zasiahol rozsiahly "technický problém", ktorý spôsobil výpadok internetu a postihol používateľov po celej krajine.

Kyjev/Moskva 30. januára (TASR) - Ukrajina v utorok oznámila, že podnikla úspešný kyberútok, ktorý vyradil server využívaný ruským ministerstvom obrany a narušil komunikáciu medzi vojenskými jednotkami. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Výsledkom kyberútoku bolo, že výmena informácií medzi jednotkami ministerstva obrany Ruskej federácie, ktoré využívali uvedený server umiestnený v Moskve, bola zastavená," napísal v oznámení ukrajinský vojenský spravodajský útvar HUR.

Dodal, že kyberútok "pokračuje".

Agentúra AFP nemohla toto tvrdenie overiť a ruskí predstavitelia zatiaľ na údajný hekerský útok nereagovali, píše AFP.

Ruské úrady však predtým oznámili, že Rusko v utorok zasiahol rozsiahly "technický problém", ktorý spôsobil výpadok internetu a postihol používateľov po celej krajine. Prístupné neboli webové stránky domény .ru, hlásili však tiež nefunkčné bankové aplikácie, sociálne siete, internetové obchody, spravodajské portály i stránky vládnych služieb. Úrady však ministerstvo obrany nespomenuli.

Ruské ministerstvo digitálneho rozvoja výpadok pripísalo technickým problémom v systéme ochrany domén, ktorý spôsoboval nedostupnosť stránok v zóne .ru.

Asi o dve hodiny neskôr toto ministerstvo oznámilo, že problém sa podarilo vyriešiť, nefunkčnosť systému sa však podľa neho môže ešte istý čas vyskytovať.

Výpadok hlásili v Moskve, okolitej Moskovskej oblasti, v Petrohrade, Tatársku či Sverdlovskej a Novosibirskej oblasti, uviedli ruské médiá. Stránky mimo domény .ru však boli stále prístupné.