Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Ukrajina oznámila, že dobyla dedinu Andrijivka pri Bachmute

Na snímke z dronu domy zničené počas bojov medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami 6. septembra 2023 v dedine Andrijivka v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Andrijivka leží asi 14 kilometrov južne od Bachmutu a z predvojnového obyvateľstva tam zostalo menej než 100 ľudí.

Kyjev 15. septembra (TASR) - Ukrajinské ozbrojené sily v piatok oznámili, že dobyli dedinu Andrijivka na frontovej línii v blízkosti mesta Bachmut. Štvrtkové informácie o "oslobodení" dediny boli včera večer označené za predčasné. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Obranné sily... oslobodili Andrijivku v Doneckej oblasti, spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily a techniky a upevnili sa na okupovaných hraniciach," uviedol ukrajinský generálny štáb v každodennej operačnej aktualizácii na sociálnej sieti Facebook.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová vo štvrtok večer uviedla, že pôvodné oznámenie bolo spôsobené pochybením v komunikácii.

V meste Bachmut v Doneckej oblasti pred vojnou žilo asi 70.000 obyvateľov. Ruské sily ho dobyli v máji po najdlhších a najkrvavejších bojoch ruskej invázie na Ukrajine.

Ukrajinské sily však takmer okamžite začali protiútoky na severnom a južnom okraji mesta a dosahujú čiastkové úspechy v oslobodzovaní tohto územia.

Andrijivka leží asi 14 kilometrov južne od Bachmutu a z predvojnového obyvateľstva tam zostalo menej než 100 ľudí.