Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Ukrajina oznámila, že vo februári zostrelila rekordný počet lietadiel

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Tieto tvrdenia dajú ťažko overiť, ale ruskí vojnoví blogeri sa zmienili o zničení lietadla A-50, hoci to pripísali priateľskej paľbe do vlastných radov.

Kyjev 29. februára (TASR) - Ukrajina vo štvrtok oznámila, že vo februári zničila rekordný počet ruských lietadiel. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Tieto tvrdenia však nemohla overiť a ruské úrady ich nekomentovali.

"Obrancovia našej oblohy dosiahli najlepšie výsledky v zostreľovaní ruských lietadiel od októbra 2022," uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Vo februári bolo zostrelených desať SU-34, dve Su-35 a jedno lietadlo A-50. Tri lietadlá Su-34 boli zostrelené v noci, ktoré "odpaľovali riadené strely na pozície našej pechoty na východe", informoval veliteľ pozemných síl Olexandr Pavľuk. Ďalšie lietadlo A-50 zostrelili v januári.

Tieto tvrdenia dajú ťažko overiť, ale ruskí vojnoví blogeri sa zmienili o zničení lietadla A-50, hoci to pripísali priateľskej paľbe do vlastných radov.

Ruskí vojnoví blogeri často zverejňujú exkluzívne informácie odlišné od informácií vlády a ruských štátnych médií.

Britské ministerstvo obrany sa v utorok tiež zmienilo o dvoch zostrelených lietadlách A-50. Poznamenalo, že tieto prípady "donútili ruských predstaviteľov, ktorí robia rozhodnutia, uvažovať o bezpečnejších oblastiach operácií".

Ukrajina po dvoch rokoch ruskej invázie vraví, že jej prioritou je "zmiesť Rusko z oblohy". Čaká tiež na dodávku stíhačiek F-16 od západných spojencov.