Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine môžu odsúdiť exprezidenta Janukovyča v neprítomnosti

Ukrajinský prezident Viktor F. Janukovič Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým vyzýval poslancov, aby návrh schválili a umožnili tak odsúdenie Janukovyča.

Kyjev 16. marca (TASR) - Ukrajinský parlament schválil dnes návrh zákona, ktorý umožní odsúdiť zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča a jeho blízkych spolupracovníkov v ich neprítomnosti. Dokument podporilo 252 poslancov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým vyzýval poslancov, aby návrh schválili a umožnili tak odsúdenie Janukovyča v jeho neprítomnosti.

Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko uviedol, že "súčasné znenie zákona o odsúdení v neprítomnosti má medzery, ktoré umožňujú právnym zástupcom týchto ľudí zastaviť a odložiť prípady". Nový zákon však podľa neho eliminuje možnosť Janukovyčovej obhajoby vyhnúť sa konaniu sa pred ukrajinským súdom. Lucenko dodal, že zákon takisto znemožní Janukovyčovým obhajcom podniknúť kroky na európskych súdoch.

Janukovyčov advokát Vitalij Serďuk medzitým pre agentúru TASS povedal, že konanie ukrajinských orgánov potvrdilo politickú povahu perzekúcie jeho klienta. Dodal, že vyhlásenie Porošenka bude uvedené v spise Európskeho súdu pre ľudské práva, posunuté Interpolu, Európskemu súdnemu dvoru a mnohým medzinárodným ľudskoprávnym organizáciám "ako priamy, dostatočný a prípustný dôkaz politickej perzekúcie Viktora Janukovyča".